Водната криза в Бараково е овладяна, Кочериново и Рила се обвиняват кой „пие” повече

В село Бараково бе възстановено нормалното водоподаване. Проблемът с водата, от която бе лишено половината от селото насред летните горещини, е разрешен с намесата на областния управител на Кюстендил Виктор Янев, след като бил информиран за ситуацията от кмета на община Кочериново Иван Минков.

„Водата в Бараково дойде вчера, а Виктор Янев е наредил водата на Кочериново да не се пипа. Не може община с над 3000 души при 38 градуса да получава 8 литра в секунда, а община Рила – 60 литра. Толкова е бил дебитът в неделя, който иначе трябва да е 30 литра в Кочериново. Това е направо подигравка с хората от страна на кмета на община Рила и местния шеф на ВиК – Рила, които се разпореждат с водата както на тях им е изгодно, но за сметка на хората от съседната община“, коментира вчера няколкодневната водна криза кметът на Бараково Стойчо Стойчев.

След като водата била пусната, пък се спукали етернитови тръби, вероятно от силния напор. Аварията станала между ул. „Беласица” и ул. „Рила“ в селото, била своевременно отстранена от екип на ВиК – Кочериново, но през това време хората били на сухо.

„Не е нормално в 21 век, в тези адски горещини да стоим 3 дни без вода и да не можем да се изкъпем. Ако има някакъв проблем, редно е хората да бъдат уведомени предварително, за да се запасят с вода”, заяви Ирина Божкова, която дошла със съпруга си и децата си от Сливен на гости на баща си Райко Мирков в Бараково.

„Това село е прекрасно, природата, хората… тук няма катаклизми, както в други места в страната. Водата е 1,30 лв. на кубик, а при нас в Сливен е 2,50 лв., и то без да имаме пречиствателна станция. Ние сме на гости от 3 седмици и чак днес минаха да съберат боклуците. Ами при липса на вода и наличие на боклуци ще плъзнат червеи и болести. Ама местните хора като че ли много не смеят да се обаждат”, включва се в разговора Димитър, съпругът на Ирина. Нейният баща Райко Мирков отдавна е пенсионер и сам гледа двора си, пълен със зеленчуци и овошки, които полива с вода от напоителния канал.

„На нашата улица няма и канализация. Хората сами си направиха, а на миналите местни избори това беше основният проблем, който поставихме на предизборните срещи, но никой не даде предварителни обещания в тази посока. А в селото живеят лекари, съдии, прокурори от Благоевград, генерал от София, много бизнесмени си накупиха къщи. Всеки се справя поединично“, добавя Райко Мирков, който с гордост показва архивна снимка от 1933 г., на която е неговият баща с Никола Вапцаров и работници от Мукавената фабрика на Балабанови.

„Ами общината да кандидатства за проекти, да получи пари за изграждане на канализация. Аз като гледам, от година на година все по-зле става. Брат ми щеше ли да ходи по Испания, ако тук нещата бяха добре”, ядосва се Ирина Божкова.

В неведение за причината за безводието през почивните дни са Стефанка Миркова и Горица Шушкова, които живеят на ул. „Беласица“. „Нямахме вода, днес имаше авария, отстраниха я. Не е била чак толкова критична ситуацията, но можеха да ни предупредят”, обобщават ситуацията двете пенсионерки.

Бившата кметица на Бараково Жулиета Лазова също е на мнение, че въпросът с водата не бива да се преекспонира. „Станала е авария, която вече е отстранена”, маха с ръка екскметицата, която е сред другата половина на село Бараково, в която водата не е спирана.

„За селото са отпуснати 280 000 лв. за ремонт на ВиК мрежата, които ни беше обещал депутатът от ГЕРБ Кирил Калфин. Доколкото знам, тези средства са дадени на „Кюстендилска вода“ и ако бъдат вложени, то 3600 м ще бъдат оправени”, казва кметът на селото Стойчо Стойчев. Това обаче няма да е в сегашния му мандат, тъй като на местните избори през есента в с. Бараково няма да се гласува за селски кмет, защото жителите са 210, а според последните законови промени трябва да са минимум 300, за да има пряк вот. Този критерий се покрива като че ли само от село Стоб и затова в другите 9 села към община Кочериново ще се назначават кметски наместници.

По повод водната криза потърсихме за коментар кмета на община Кочериново Иван Минков, който обаче е в отпуск и не успяхме се свържем с него. Контакт направихме с кмета на община Рила Георги Кабзималски, който категорично отрече внушенията, че някой от неговата община ощетява с вода хората от Кочериново.

„Причината за ситуацията през почивните дни е авария на водопровода „Каменица”, за която ни се обадиха в петък вечерта. Изпратихме група от ВиК – Рила на място и в събота към 18 часа водоподаването беше възстановено, включително и на община Кочериново. Кметът Иван Минков бе запознат с проблема, обади ми се да ме пита дали имаме нужда от помощ. Провел съм няколко разговора не само с колегата, но и с областния управител на Кюстендил Виктор Янев, и с управителя на „Кюстендилска вода” ЕАД Васил Георгиев, които бяха непрекъснато в течение. Ако и кметът на село Бараково ми се беше обадил, щеше да разбере какъв е проблемът. Твърденията, че някой от община Рила може да завърта някакъв кран и да манипулира измервателните уреди, са неверни и спекулативни, тъй като те са автоматизирани и с SMS известяват за дебита в разпределителната шахта на Рила и тази на Кочериново. Мога да ви кажа, че в събота вечерта в община Кочериново е имало 30-40 литра в секунда. А как се разпределя водата към селата, не знам. Доколкото знам, в село Бараково има авария от неделя”, заяви кметът Г. Кабзималски.

Той припомни, че заради подобни изявления, че водата на Кочериново се отбива в Рила, е имало прокурорска проверка, която е приключила без образуване на досъдебно производство поради липса на престъпление. Кметът на Рила счита, че при създалата се ситуация е било редно хората да бъдат информирани предварително, което обаче в село Бараково явно не е направено, след като се е стигнало до недоволство.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *