Водопровод на 40 г. гръмна в Петрич, 15 хил. жители останаха без вода

Служители на водното дружество в Петрич отстраняваха вчера голяма повреда на ключов водопровод, засегнала район с над 15 хил. жители. Аварията е станала призори в 4.30 часа, каза директорът на ВиК – Петрич инж. Ивайло Христов. Гръмнала е етернитова тръба на 40 години Ф80 в района на кръговото кръстовище над магазин в центъра на Петрич.

„Такива тръби са много стари, на 40 години са и това е предпоставка за честите аварии“, поясни водният шеф на Петрич, който заедно с екипа си бе на мястото на инцидента. Той бе категоричен, че аварията е под контрол и вода ще има в 13 часа. Отстраняването й става трудно, тъй като мястото е пресечно за многото кабели на ЧЕЗ и телекомуникациите, което затруднява работата.

Попитан за финансовото положение, инж. Христов каза: „Със сигурност приключваме годината с печалба, но конкретните показатели ще станат едва през месец януари следващата година. Най-големите длъжници към водното дружество остават абонатите от район Подгорие, следвани от потребителите на питейна вода в двата панелни квартала – „Изток” и „Самуил“. По съдебен път ВиК възнамерява да събере налозите си от борчлиите, които не са се съгласили да ги платят чрез разсрочено плащане”, каза още инж. Христов.

Заради аварията три тона вода за нуждите на хемодиализата в петричката болница е доставена от петричките пожарникари, съобщи гл. инспектор Стоян Тилев.

Сигналът за бедственото положение в ключовото звено на болничното заведение е получен в 11.50 часа. Екип на огнеборците се е отзовал на повика на медиците и са доставили с кола на пожарната вода за нуждите на хемодиализата. В помощ на болните хора са заредени всички апарати с вода, за да могат те да продължат без прекъсване лечението си.

„И с това се занимаваме, да! След като получихме сигнала за помощ, се отзовахме по спешност и снабдихме отделението с вода от нашата кола с вместимост три тона“, потвърди шефът на огнеборците.

ВАЛЕНТИН ГЕРЧЕВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *