Военните си върнаха хижа „Лопово” в Беласица, ще я правят място със специално предназначение за Сухопътните войски

Военните си върнаха хижа „Лопово” в землището на с. Коларово, община Петрич, и ще я правят обект със специално предназначение за нуждите на Сухопътните войски. Сградата е бивше офицерско жилище на някогашната погранична застава и от 2012 г. официално заработи като хижа в централната част на Беласица планина. Разположена е на 1264 м надморска височина и до нея води 14-километрово шосе с настилка макадам от с. Самуилово. Тъй като хижата бе основен изходен пункт за туристически излети в западните части на Беласица, тя бе един от най-посещаваните обекти от туристите. В нея можеха да нощуват 31 души в стаи с по 4, 5, и 6 легла, които през зимата се отопляваха с печки с твърдо гориво.

Ведомството на министър Красимир Каракачанов обаче реши, че трябва да си върне отново собствеността върху сградата и в бонус да получи и земята под нея, поради което входира в РИОСВ – Благоевград искане за промяна предназначението на територията и ползване на построената в имота двуетажна сграда като обект със специално предназначение. Чрез Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ министерството настоява държавата да промени предназначението на поземления имот от 5162 кв.м, който в момента е горска територия от държавния горски фонд-публична собственост, да го прехвърли след това на Министерството на отбраната и да се позволи ползването му като специален обект, свързан с отбраната и сигурността на страната.

Хората на Каракачанов не предвиждат  строителството на нови сгради в района, само реконструкция на масивната двуетажна хижа „Лопово”. След приключване на процедурата по преотреждането те ще стартират нова – за предоставяне на имота в техните активи. Не е ясно какви точно „специални” дейности на Сухопътните войски ще бъдат изпълнявани впоследствие в сградата, но във всички случаи хижата ще отпадне от маршрута на хилядите туристи и любители на планина Беласица, които през всички сезони се качваха до тази местност и я ползваха като изходен пункт за върховете Калабак, Лозен и Тумба.

Мястото действително е безценено, като се има предвид, че попада в границите на природен парк „Беласица” и на едноименната защитена зона за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна. Тъй като за момента военните не възнамеряват да строят, а само да ремонтират, екоинституцията им е издала разрешително да стартират новия си ПУП, който само трябва да мине през одобрение на главния архитект на община Петрич.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *