Военният комендант К. Грънчаров изхвърлен от листата на ВМРО заради щерка му, стягаща се за съветник от ГЕРБ

Марионка Кокушинкова ще пропусне изборите в благоевградското с. Бело поле въпреки нестихващото й желание да стане кмет на селото. ОИК отказа да я регистрира като кандидат за управник на Бело поле от листата на ПП НДПС, след като установи, че Кокушинкова няма настоящ адрес на територията на населеното място. При подаване на документите в изборната комисия кандидат-кметицата дори предложила 2 адреса в селото на централната селска улица „Струма“, която води до кметството, но проверката на ОИК показала, че местният кмет Иван Стойчев е заличил в ГРАО посочените от нея адреси, на които живеят нейни роднини, с мотива, че самата Марионка никога не е живяла в Бело поле.

Така Стойчев се лиши от възможността да има конкуренция на предстоящите местни избори и от следизборни емоции. През 2015 г. Кокушинкова пак беше кандидат за кмет на Бело поле, на изборите получи 6 гласа, но и дело за клевета от страна на опонента си Ив. Стойчев, който се обиди от твърденията й, че взимал по 300 евро за регистрация на македонец. Факт е, че селото беше и остана с най-много македонци в община Благоевград – над 9000 по справка от ГРАО, като само на ул. „Струма“ №2 бяха регистрирани над 1000 души, въпреки че на този номер има трафопост. Стойчев се обиди много от твърденията на туроператорката Кокушинкова, че издава фалшиви удостоверения, но в крайна сметка не можа да я осъди за клеветата. Белополчани пък останаха без амфитеатър, който фигурираше като едно от челните обещания в предизборната програма на кандидат-кметицата.

Въпреки че я отказа от Бело поле, ОИК все пак й позволи да се пробва на изборите за общински съветници от НДПС, защото партията има регистрация в Благоевград.

И други изненади бяха констатирани при регистрациите на партиите в ОИК – Благоевград. Например от листата на ВМРО-БНД, която атакува изборите с кандидат-кмет в лицето на директора на „Топливо“ Иван Ризов и 25 претенденти за съветници, в последния момент отпадна бившият военен комендант на Благоевград Калин Грънчаров. До деня преди регистрацията той бе спряган за челното място сред 16-те запасни офицери, включени в листата. Грънчаров обаче бил отрязан, след като сам се похвалил, че дъщеря му се стяга да влезе в листата на ГЕРБ. След кратък анализ на създалата се ситуация войводите му посочили вратата.

Другата новина от ОИК – Благоевград е, че Злата Ризова се отказа от листата на БСП, обидена от предложеното й 6-о място, но „акостира” под №2 в листата на МИР с водач Албина Анева.

В Сандански членовете на ОИК пък се видяха в чудо, след като от ЦИК им препратиха молба от санданчанина Апостол Ангелов Каменаров – саморъчно написана, адресирана и изпратена в ЦИК и заведена с вх. № МИ-22-188 на 20.09.2019 г., в която Каменаров споделял, „че е имал желание да се кандидатира за кмет на гр.Сандански“. Към молбата тъжителят приложил справка за банкова сметка, през която ще финансира кампанията си. В ОИК – Сандански веднага направили проверка кога е подавал той при тях документи, но установили, че Каменаров не е издигнат нито от партия, нито от инициативен комитет. Най-вероятно тук става въпрос за тотално непознаване на изборния закон, предполагат в ОИК, които без забавяне оставиха молбата му да го допуснат до местните избори без уважение.

Каменаров отпадна от кандидаткметската надпревара, но мястото веднага бе заето от 62-годишния Веселин Янакиев от с. Спатово. Той се е прицелил в градоначалническия кабинет, но не от партията, която учреди в читалището на родното си село само преди 2 месеца – „Възстановена македонска обединена родолюбива организация“, а от Радикалдемократическата партия. Янакиев е завършил ВИФ, бил е строителен предприемач и до юли 2019 г. никога не бил членувал в партия, когато решил, че е дошло време от Спатово да започне обединението на всички български патриоти. Явно обаче обединението ще се отложи с 4 г., защото Янакиев още не е успял да събере 3000 подписа за регистрацията на новата партия, поради което на тези избори си е намерил друг ракетоносител.

В Гоце Делчев също се появи кандидат с неособено твърдо мнение по въпроса идеите на коя партия точно изповядва. Става въпрос за Адем Сайди Зърбаш от с. Лъжница, който си е подал регистрация за кмет на общината от партия „Движение 21“ на Татяна Дончева. През2017 г. младият политик бе четвърти в парламентарната листа на партия ДОСТ, но това стана ясно не от някаква запомняща се кандидатдепутатска кампания, а понеже след заключителния митинг на партията къщата му бе претърсена от служители на Икономическа полиция по сигнал, че там се съхраняват пакети с помощи, предвидени за раздаване преди или в изборния ден. 2 г. преди това той се кандидатира за кмет на родното село от Реформаторския блок, но спечели 5 пъти по-малко гласове от кандидата на ДПС.

Иначе не може да му се отрече, че е един от най-активните жители на с. Лъжница – в гражданския му актив има сигнали за пропаднал път 3 месеца след ремонта му, участие в протестите на тютюнопроизводителите, та дори и подаден сигнал на тел. 112 за отвлечено от бял микробус дете – някой на излизане от джамията му разказал как съседско детенце е похитено за органи и Адем тутакси потърсил помощ. Микробусът се оказа фейк новина, измислена преди години някъде сред дунавските градове, която периодично се появява по електронните медии в сушави откъм новини сезони, но пък затвърди славата на Зърбаш като будната съвест на Лъжница.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *