Военнноморските сили издирват момичето, което морето погълна във Варна

Военнноморските сили се включиха в издирването на 14-годишното момиче, което вчера бе погълнато от бурното море на Централния плаж във Варна. На мястото вече са водолази, които ще търсят детето.

Близки на детето казват, че спасителите са закъснели в реакцията си.

“Спасителите направиха това, което е по силите им, защото виждате колко е бурно морето. Те се хванаха за ръка да могат да удържат тоя напън на вълните и с крака да тралят дъното в продължение на 15-20 минути, защото сам човек не може да издържи срещу вълната, колкото и да е силен. Цял ден имаше проблеми по целия плаж – отляво, отдясно имаше хора, които викаха. Никой не се съобразяваше с флага, който беше червен. Някои директно казват на спасителя да си гледа работата, други излизат замалко и спасителя като се обърне и пак влизат във водата. Не виждам защо трябва хората да влизат при червен флаг в морето и после някой друг да им е виновен. Когато пресичаш на червено в светофара знаеш, че носиш някакъв риск”, каза Герон Люсовски, отговорник за спасителите в морската столица .

“Това, което могат да направят спасителите, е единствено да извикат и да помолят хората да излязат. Но те не винаги го правят. Всеки си казва – аз съм тука на почивка замалко, аз мога да плувам… А това, че покрай него влизат още десетки хора, не може да се разбере на практика кой от всички може да плува, кой не може да плува. Малки деца като тези са оставени без надзор, без родители. Родителите се появиха около час и половина след инцидента. Тук имаше много хора постоянно. Тези деца са били без придружител. Сега и да дойдете след 2 часа ще видите как цялото море ще е пълно с хора”, коментира още Люсовски.

“Затова е сложено червено, за да не влиза никой, а не да влизязат хора и после на този си помогнал, на онзи си помогнал. Не може да се помогне на всички. Спасителите и те са някакви хора с ограничени възможности. Те не са Батман или Супермен. Не могат да помогнат на всички, които са решили, че правилата не важат за тях. За този плаж отговарят 26 спасители, в конкретния район са 6. Спасителите вече не могат да помогнат в издирването. Те са на брега и трябва да обезопасяват, трябва да казват и да се молят на на хората да не влизат във водата. Днес флагът ще е червен. Дори да падне вълната ще излезе мъртво вълнение. Призовавам хората да се къпят на душовете вместо да рискуват, защото проблемите и нещастията стават много бързо”, завърши той.


Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *