Волиера на 50 кв.м за декоративни птици сред атракциите на парка в Петрич

Волиера за декоративни птици на площ от 50 кв.м в недовършения парк в Петрич пое самостоятелен път по узаконяването й пред държавните институции. За големия кафез, в който ще бъдат отглеждани 10 пауни и фазани, община Петрич направи самостоятелно инвестиционно предложение и го изпрати по екоинституциите на Министерството на околната среда и водите.

Волиерата ще бъде атракцията на все още неоткрития градски парк, който общината прави на територията на бившите казарми върху площ от 54 256 кв.м. Тя вече получи първото „да“ от РИОСВ – Благоевград. Според инспекцията кафезът не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда и на оценка за съвместимостта, защото площта не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитена зона като част от европейската екологична мрежа „Натура 2000“.

Паркът, чието строителство започна през октомври 2018 г., трябваше да бъде готов този февруари, но все още не е довършен. Първата копка бе направена от вече бившия зам. председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, на когото бяха приписани и заслугите за убеждаване на военните да се разделят с 54 дка от поделението в полза на жителите и гостите на града.

Освен волиерата в парка ще има езеро, 25 дка зеленина, 14 350 кв.м пешеходни зони, 1600 кв.м спортни и 370 кв.м детски площадки, фонтан, амфитеатър, музей, посетителски център и 2 паркинга. Изпълнител на мащабното строителство е „Обединение БГ КО – Петрич ДЗЗД“, а стойността е близо 5 млн. лв., отпуснати по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.”. В сумата не влиза стойността на музея, който ще се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Гърция.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *