Вотът в БСП – легитимен, по предварителни данни Нинова печели с 80%

Корнелия Нинова печели с 80% първия пряк избор на лидер на БСП. Това сочат предварителните данни, а окончателните ще са ясни утре, съобщава 24 часа. Цифрата бе потвърдена от източници от “Позитано” 20. Така Нинова застава начело на партията за втори мандат. Балотаж няма да има и БСП отива на конгрес на 26 септември. А в понеделник се събира Националният съвет.

По-рано през деня стана ясно, че прекият избор е легитимен, след като в 15 ч избирателната активност мина 56%. Това съобщи шефът на червената ЦИК Емил Войнов пред “24 часа”. След този час комисията не е събирала данни за активността, тъй като е изпълнено условието по устав, където е записано, че, за да има легитимен вот, в него трябва да са участвали повече от 50%+1 от социалистите. Окончателната им цифра бе най-строго пазената тайна по време на кампанията и стана ясна едва днес – 80 901 души. Към 15 ч бяха гласували 45 435 социалисти. Окончателните данни за активността ще се обобщават накрая с резултатите от преброяването, но според източници от “Позитано” 20 те минават 60%. В този час в червената ЦИК вече постъпват протоколи от избирателните комисии. Първи данни за изборните резултати ще има утре, обясни Войнов.

Междувременно зам.-шефът на Народното събрание Кристиан Вигенин пусна във фейсбук резултатите от Ямболска област. Там Корнелия Нинова води с 2013 гласа, Кирил Добрев има 104 гласа, Красимир Янков – 28, Валери Жаблянов – 31. По предварителни данни настоящата лидерка води убедително пред конкурентите си и в останалите области. Ако има гласували социалисти за петия кандидат – Георги Тодоров, който се отказа от надпреварата дни преди вота, бюлетините биват обявявани за невалидни.

Преди час пък Кирил Добрев пусна във фейсбук видеообръщение към симпатизантите си. В него той благодари за подкрепата. “Показахме, че мнението ни има значение и не можем да бъдем пренебрегвани и натикани в ъгъла. Но #битката предстои и #мобилизацията е важна. Тепърва трябва да преминем през много препятствия и се надявам да го направим #заедно”, написа Добрев към поста си. Във видеото той споделя, че върху неговите застъпници е оказван силен натиск и са били “извергнати”. Изборният ден премина с много жалби и сигнали за нарушения. Нито едно от нарушенията не е съществено и може да повлияе на изборния резултат, категоричен бе Войнов. Част от жалбите са относно сменени изборни помещения. Подмяната се е наложила поради обстоятелството, че кметове или кметски наместници, които не са от БСП, са нарушили предварителните споразумения за помещения, обясни зам.-шефката на комисията Румяна Сидерова. Това била и причината за започване по-късно на гласуването в част от секциите.

Имало жалби, че някои общински съвети не са разгласили графиците на мобилните секции и така застъпниците по-трудно са ги открили. Нарушението е отстранено на повечето места, обясни Сидерова. Разгледан е и сигнал за създадената прекалено голяма подвижна секция в район “Приморски” във Варна, в която трябва да гласуват 418 души. Имало е съмнения дали могат да бъдат обиколени всички, не са били уведомени застъпниците. Пратена е втора кутия. От столичния район “Средец” пък са пуснали жалби за предварително попълнени протоколи.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *