Вранялии и катунчани отнесоха пълни дисаги дарове на Зографския манастир за есенния празник на храма

Жители на санданското село Враня начело с кмета Крум Смуков и поклонници от селата Катунци и Кашина спазиха над 10-годишна традиция и тази година се включиха в есенния храмов празник на манастира “Свети Георги Зограф” в Света гора. По негласно споразумение никой не тръгна с празни ръце за Атон, като взеха туби с прочутото си с отличните качества младо вино, собствено производство, както и най-добрата селскостопанска продукция от нивите и градините си, с която да подпомогнат магерницата на монасите.
Празникът на манастира “Св. Георги Зограф” от години се е превърнал в част от живота на вранялиите Стоян Иленцов, Лазар Рибаров, Стоян Динков, Костадин Апостолов и Валентин Велков, за които след цяла година упорита земеделска работа включването в шествието с носене на иконата на Св. Георги е голям празник. Те вече са ядрото на групата, към която всяка година се присъединяват нови поклонници, любопитни да присъстват на церемонията.
За празника в Зографския манастир се събрали много групи от Сандански, Банско, Благоевград и др. градове на страната, като всички се включили в носенето на иконата на около километър до мястото, където според една от легендите тя била намерена.
Вранялии и катунчани използвали възможността за пореден път да отидат до пещерата на Св. Козма Атонски на 2-3 км от манастира, а част от групата – и до втория светогорски манастир след Великата лавра – Ватопед, в който се пазят икони от 10-11 век и е бил един най-големите духовни центрове.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *