Вреден ли е шоколадът

Основната съставка на истинския шоколад са какаовите зърна, които съдържат фенилетиламин. Неслучайно шоколадът се счита за продукт, който намалява стреса, подобрява емоционалното ни състояние и дори може да повиши либидото.

Но не всички шоколади са еднакво полезни.

Бял шоколад

Много хора си задават въпроса: Колко точно шоколад може да предизвика смъртта ми? В белия шоколад няма како. В най-добрия случай в състава му влизат какаово масло и пудра захар. В най-лошия – той е пълен с транс мазнини, аромати, подобрители и други синтетични съставки. Калорийността му се увеличава от различни добавки: сушени плодове, конфитюри, карамел.

От него няма да получите нищо друго освен излишни калории и токсични за организма вещества.

Млечен шоколад

Съдържанието на како в него е до 30%, а на мляко – до 20-25%. Основата на млечния шоколад е какаовото масло – около 40%. Често обаче производителят решава да го замести с по-евтино палмово или кокосово масло. Това веднага се усеща, защото когато се използват евтини заместители, шоколадът не се топи в устата.

Дори ако захарозата или фруктозата в такъв шоколад са заменени с естествен подсладител като стевия, това не е най-добрият продукт за диетично хранене, защото съдържа прекалено много наситени мазнини.

Черен шоколад

Количеството на какаото в този продукт е максимално – от 60 до 99%. Колкото по-голямо е то, толкова по-малък е процентът на другите вредни добавки. Затова и най-полезен може да бъде продуктът, в който съдържанието на какао е 75%.

Избирайте тези видове, в които има ванилия, черен пипер или стевия. Такъв шоколад наистина ще ви помогне да подобрите настроението си, да намалите чувството на глад и да се справите с пристрастяването към храната.

Колко шоколад дневно можете да изядете, без да навредите на здравето си? Трябва да помните, че полезните неща трябва да се ядат с мярка: не повече от 2-3 парченца дневно. Това е идеалното количество, което ще ви позволи да не качвате излишни килограми.

Сладкият вкус, който усещаме, когато ядем един продукт с натурални подсладители, стимулира производството на инсулин, без да повишава нивото на глюкоза в кръвта. А това може да доведе до развитие на инсулинова резистентност и впоследствие до диабет тип 2. Така че не прекалявайте с употребата на сладки неща, били те и натурални.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *