Вреди ли ни “пукането на пръсти”

Много хора твърдят, че пукането на пръсти вреди. Някои смятат, че по този начин се износват ставите, други- че предизвиква артрит, но никой до сега не е успявал да обясни защо и как се случват тези неща.

А какво всъщност се случва, когато изпукате костите си?

Макар звукът е доста подобен на чупене, нищо подобно не се случва. Костите се съединяват със стави, което ни позволява да сме гъвкави. Няма да разглеждаме цялата структура на ставите, нужно ни е да знаем само за синовиалната течност. Тя прилича на белтъка на яйце. Образува се постоянно, и освен, че снабдява хрущяла с хранителни вещества, действа и като лубрикант, за да намали триенето и износването на самите ставите.

Всъщност се случва нещо коренно различно и това се знае едва отскоро, когато учени успели да заснемат с рентген пукането на пръсти. Откриват, че при раздалечаването на костите се образува вакуум и малка кухинка, която веднага се запълва със синовиалната течност и това запълване на кухината образува самият звук и чувството от пукането.

Съответно нито търкаме, нито натоварваме, нито по какъвто и да е начин увреждаме ставата. Интересен експеримент провежда доктор Доналд Ънгер, който в продължение на 60 години пука кокалчетата единствено на лявата си ръка. След цялото това пукане се оказва, че няма никакви разлики между лявата му ръка и дясната, на която пък никога не си е пукал пръстите.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *