Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

Временният президент на Молдова разпусна парламента и насрочи нови избори

Временният президент на Молдова Павел Филип подписа указ за произвеждане на предсрочни парламентарни избори на 6 септември. Предсрочните избори са “най-демократичният инструмент за излизане от политическата криза”, каза той, цитиран от БТА.

Филип бе назначен в неделя временно за държавен глава от Конституционния съд на Молдова, който освободи от поста президента Игор Додон, защото той отказа да разпусне парламента, а вместо това подкрепи формирането на нова правителствена коалиция. 

Президентът Игор Додон смята, че решението на Конституционния съд относно временното прехвърляне на правомощията на държавен глава на премиера Павел Филип е насочено към по-нататъшна узурпация на властта. “Това е отчаяна стъпка – да се използва контролирания Конституционен съд, за да се присвои още повече властта”, каза Додон в коментар за РИА Новости.

Преди да бъде разпуснат парламентът на Молдова излезе с декларация, с която обяви за незаконно назначаването на Павел Филип за изпълняващ длъжността президент на страната. Депутатите изразиха и намерение да се обърнат към международни организации, включително в Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в страната. Парламентът се събра извънредно по една единствена точка в дневния си ред – приемане на декларация за политическата ситуация в Молдова.

“Молдовският парламент се обявява против узурпацията на властта от бившето правителство, което загуби доверието на Молдова. Вместо мирно прехвърляне на властта, беше решено да се отговори с дестабилизация. Парламентът признава правителството на Филип за незаконно”, пише Мая Санду, лидер на блока АКУМ, която вчера положи клетва като нов министър-председател.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *