Времето днес – силен вятър и температури от 18 градуса

Жълт код за силен вятър и потенциално опасно време е в сила за 22 области в страната за 29 декември. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението важи за областите Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област, София-град, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен, както и за Добрич, Варна и Бургас, за които е валиден и жълт код за силен вятър на морето, а за Добричка област – и за силно вълнение.

В тези области днес главно по северните склонове на планините ще духа силен южен вятър с пориви до 20-22 м/сек (около 79 км/ч.). Вечерта вятърът временно ще отслабва. Над морето по крайбрежието се очаква южен вятър с пориви до 14-17 м/сек (7 бала по Бофорт), в района на област Добрич ще има и вълнение до 4 бала.

Над страната днес ще преобладава разкъсана облачност, значителна – в северозападните и планинските райони, където на отделни места там ще има слаби валежи от дъжд. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад, в Източна България и на места в подножието на северните склонове на планините – временно силен.

Затоплянето ще продължи и максималните температури ще са между 13° и 18°, в местата с трайни мъгли ще останат близки до сутрешните температури. 18 градуса – в Плевен и Велико Търново, 17 – в Бургас и Варна, 16 – в Русе, 15 – в София, Пловдив, Ямбол, Шумен, Монтана и Кърджали, 13 в Сандански.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа умерен юг-югозападен вятър. Ще е топло с максимални температури на въздуха: 12°-17°. Температурата на морската вода е 9-10°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините облачността ще е значителна, по високите части ще е мъгливо със слаб снеговалеж. След обяд на много места облачността ще се разкъса и намалее. Ще продължи да духа силен до бурен югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около минус 1°.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *