Времето на черно-белите учебници отмина! Спират ги от издателство

Спирам черно-белите учебници! Това заяви пред epicenter.bg министърът на образованието Красимир Вълчев. В Стара Загора той ще даде извънреден брифинг за черно-белите учебници на издателство “Просвета”, които взривиха общественото мнение.

“Това е неуместно! Деленето на децата е недопустимо! Препоръчал съм на издателството (“Просвета” – б.а.) незабавно да прекрати тази кампания! Нещо повече – имам уверение на издателството, че ще спре разпространението на черно-белите учебници. И от там натататък започвам да говоря за равенството в образованието, защото в този казус има повече символично значение, отколкото практическо. Почти няма значение дали ще се купят учебници за 3 лв. повече или по малко от гледна точка на социалната справедливост в обществото. Но самото образование е символично за разбиранията ни за обществена справедливост като равенство на житейските възможности”, заявява Вълчев.

Той смята, че със спирането на учебника ще бъде пресечен дебатът в обществото, който избухна сега.

“За съжаление, има проблем. Издателството е решило да прави кампания по този начин. Те самите са казали, че има учебници за деца с по-ниски възможности. И от там идва проблемът. По някои дисциплини не се изисква различие в учебниците, ние откъде да знаем, че точно такъв казус ще се разиграе… Ще променя наредбата, но откъде да знам, че такъв случай ще се получи. Ние носим отговорност и ще променя наредбата. Няма да се оправдавам с предишни. Факт е, че има проблем!”, заявява министърът на образованието.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *