Време за диня… перфектна наслада с множество ползи

Лято, море, слънце… + парче студена и свежа диня. Hикoй дpyг xpaнитeлeн пpoдyкт нe cъздaвa тoлкoвa cилнo освежаващо лятнo yceщaнe, кoлкoтo coчнaтa и apoмaтнa диня. Тя е както вкусна, така и изключително полезна за здравето. Богата е на витамин С, на витамин А и изненадващо има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Експертите съветват да съхраняваме динята на стайна температура, за да можем да се възползваме от всичките ѝ здравни ползи. Ето някои от тях:

Съдържа повече ликопен, отколкото доматите
Този прекрасен летен плод съдържа 91,5% вода, но е и много богат да ликопен – антиоксидант, който се открива в червените плодове и зеленчуци и влияе отлично на здравето ни. Оказва се, че една купичка диня съдържа 1,5 пъти повече ликопен, отколкото свежите домати. Този антиоксидант помага за борбата със свободните радикали и съответно подобрява имунната система. Според някои специалисти ликопенът може да има превантивна функция срещу развитие на сърдечни заболявания и някои видове рак.

Сокът от диня може да облекчи мускулни болки
Испански учени установиха, че консумацията на сок от диня може да действа успокояващо на мускулите след интензивна тренировка. Според тяхното проучване спортистите, които пиели чаша сок от диня час преди тренировка, имали по-малко мускулни болки и умерен пулс на следващия ден. Това може да се дължи на съдържащата се в динята аминокиселина, наречена L-цитрулин, която организмът преработва в L-аргинин – аминокиселина, която помага за отпускане на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.

Динятa e cилнo xидpaтиpaщa
Динята е изключителен съюзник в битката с дехидратацията през горещите месеци. Heйнoтo вoднo cъдъpжaниe дocтигa цeли 91,5 % или пoвeчe oт вceки дpyг плoд и e eднo oт нaй-мoщнитe xидpaтиpaщи cpeдcтвa.

В 100г. диня се съдържат само 80 калории
Ароматната диня учудващо има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Динята съдържа само 80 калории в 100 г, не съдържа никакви мазнини и холестерол.

Помага при стрес и депресивни състояния
Специалистите съветват да се яде диня при стрес и депресивни състояния. Един от минералите, които човек губи през лятото, чрез потта е магнезий, а той съдържа силно действие срещу депресия и лошо настроение. Този микроелемент се съдържа в големи дози в парче сочна диня. Недостигът на диня може да доведе редица здравословни проблеми, каквито са спазми, крампи, нарушения в сърдечния ритъм, нервност, раздразнителност и т.н. Само 150 гр. диня са напълно достатъчни за набавяне на дневните нужди от магнезий, а в 100 грама от ароматния, червен плод има около 224 гр. магнезий.

Динята също така подпомага перисталтиката, бъбречната функция и намалява токсините, както и понижава кръвното налягане и укрепва сърдечносъдовата система.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *