Връзваме мартеници днес, пазят от злини и болежки

На 1 март отбелязваме една от най-хубавите български традиции – закичваме се с мартеници. Никой друг народ по света няма подобен обичай. Традиционната мартеница се изработва от бял и червен конец. С годините все повече търговци промениха виждането за този символ и на пазара се появиха най-различни разновидности. 

Една от най-известните легенди свързва началото на мартениците с хан Аспарух. Според поверието той получил дар от сестра си под формата на китка, привързана към крака на лястовица с бял конец. Червената багра била от кръвта на птицата, чийто крак бил наранен от конеца. Птичката пристигнала при хан Аспарух точно на 1 март, откъдето води началото си и традицията на този ден всички българи да си даряват червено-бели мартеници за здраве, щастие и сполука. 

Мартениците пазят къщата от злини, а хората – от болежки и уроки. Белият цвят символизира дълъг живот, червеният – здраве и сила.

В народните вярвания Баба Марта е олицетворение на месец ​март и на пролетта. Според преданията тя е сестра на Голям и Малък Сечко (​януари и февруари) и винаги е лютa. 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *