Връчват ни призовки по електронен път

Депутатите приеха на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс, свързани с възможността за електронни съдебни дела и получаването на съобщение и призовки по електронен път.

Законопроектът цели обезпечаване на въвеждането единната информационна система на съдилищата, както и функционалностите на Единния портал за електронно правосъдие, предава Дарик. Новите текстове дават възможност да се извършват процесуални действия в електронна форма и да се изготвят електронни съдебни дела, а порталът ще бъде достъпен след първоначална регистрация. Там участниците в съдебното производство ще могат да получават електронни съобщения, призовки и книжа, включително да бъдат уведомявани за определени процесуални действия. 

Предвижда се чрез единния портал за електронно правосъдие да се връчват и призовки на кредитни и финансови институции.

Адвокатите пък ще се регистрират в портала и ще трябва да поддържат профила си.

Правят се поправки и в Закона за здравето, с които се цели прецизиране на процедурите по задължително настаняване и лечение, като се дава възможност подсъдимият да участва чрез видеоконферетна връзка. Това ще се допуска и при обявено извънредно положение, военно положение, бедствие, епидемия, други форсмажорни обстоятелства.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *