Връчиха в Кюстендил голямата награда „Академик Марин Големинов” на пианиста Веско Стамболов

Пианистът Веско Стамболов е тазгодишният носител на голямата награда “Акад. Марин Големинов” 2020. Националното отличие за принос в музикалното изкуство “Акад. Марин Големинов” за 2020 година беше връчено при отбелязването на 112 години от рождението на композитора в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора”.  Заедно с наградата започна и концертният сезон за 2020/2021 година.
Веско Стамболов е професор по пиано във Висшата консерватория “Лисеу” в Барселона, носител е и на Кристална лира. Наградата му е връчена за ярките му изяви през последната година, както и за представянето на Концерта за пиано и оркестър на Марин Големинов в три вечери в Шумен и София. Възпитаник на Националната музикална академия в София в класа на проф. Димо Димов и проф. Красимир Тасков, той е един от най-активно концертиращите български пианисти.
Журито, определило победителя, е председателствал акад. Георги Минчев. Членове са били  проф. Пламен Джуров, проф. Боянка Арнаудова, проф. Павел Герджиков, Райчо Христов, Лили Големинова, Дима Укалска – началник отдел „Култура и духовно развитие” на община Кюстендил.
Квартетът “Големинов”, който през 2019 година беше удостоен с наградата “Златен квартет”, пък изнесе концерт в Художествената галерия “Вл. Димитров – Майстора”.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *