Връщат ни 30 хиляди антики, незаконно изнесени в Испания

Над 30 000 антични предмета, незаконно изнесени от България, ще бъдат върнати след съвместна операция „Сердика“ на българските и испанските служби.

На 23 октомври 2018 г., с подкрепата на Европол и Евроджъст, на територията на Испания и България е неутрализирана организирана престъпна група, осъществявала трансграничен трафик на антики от страната към Иберийския полуостров и продажбата им на местния черен пазар.

Съвместното разследване се води срещу 16 български граждани, 8 от които и до момента са задържани под стража в град Торенте, област Валенсия, съобщи МВР.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала от януари 2016 г., като първоначално е изкупувала артефакти от иманяри и от дилъри на антики в България. След това организирала изнасянето им от страната и транспортирането им в Испания. Движимите културни ценности са били предлагани за продажба чрез Ebay.com, в т.ч. чрез наддаване от фалшиви профили.

При съвместната операция бяха намерени и иззети общо 30 600 артефакта (около 600 от тях в България)  – гръцка и римска керамика, шлемове, погребални урни, стрели, копия, монети, както и 180 000 евро в брой, пише dnes.bg. Резултатите от назначените до момента експертизи показват, че става дума за автентични културно-исторически ценности с произход България, които съгласно международните договорености, трябва да бъдат върнати у нас след приключване на делото срещу участниците в групата.

Ако сред артефактите има фалшификати, предлагани на клиенти като оригинали, ще им бъдат повдигнати обвинения и за измама.

На координационна среща на разследващите, проведена на 11 април 2019 г. в централата на Евроджъст в Хага, е постигата договореност съдебното дело срущу членовете на престъпната група да се води в Испания, където са задържани повечето от участниците. Събраните в България доказателства ще бъдат предоставени на испанските съдебни власти и приобщени към тамошното досъдебно производство.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2019/04/18/vryshtat-ni-30-hil-antiki-nezakonno-izneseni-v-ispaniia.407996?utm_source=push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *