Всички употребяваме тези билки, а те крият големи опасности

Много хора категорично отказват да приемат лекарствата, предписани им от лекаря, твърдейки, че не искат да се „тровят с химия”. Но често употребяваните билки далеч не са толкова безопасни, колкото си мислим.

Корен от женшен

Пикът на интереса към женшена се е появи през 70-те години на миналия век, когато за него писаха много популярни научни издания.

С какво е полезен?

Като стимулант женшенът е много по-ефективен от препарати на основата на магнолия, пантокрин и фенамин, пише Марица.бг. Може да го приемате, ако искате да се ободрите – за разлика от синтетичните лекарства той не изтощава резервите на организма. Женшенът има много други полезни свойства. Понижава нивото на холестерола и глюкозата, което е много важно за предотвратяването на диабет, подобрява зрението в началните етапи на глаукома, повишава съдовия тонус, подобрява половата функция и нормализира ниското кръвно налягане.

С какво е опасен?

Препаратите от женшен не трябва да се приемат от деца под 12-годишна възраст, от тези, които страдат от безсъние, повишена възбудимост, епилепсия. Противопоказания са също така хипертония и нарушения на сърдечния ритъм.

Тъй като женшенът намалява вискозитета на кръвта, той не може да се приема едновременно с повечето сърдечни, антидиабетни лекарства, както и медикаменти за намаляване на кръвното налягане.

Едновременният прием на женшен с МАО-инхибитори може да доведе до безсъние, тремор на крайниците, главоболие и дори маниакална психоза.

Женшенът не може да се приема едновременно с кофеин, тъй като ще усили действието му, което ще доведе до повишена възбудимост, раздразнителност.

Не можете да комбинирате и женшен с лекарства, които потискат централната нервна система – барбитурати, невролептици, транквиланти, тъй като те са антагонисти.

Важно!

Когато се обърнете към лекар, винаги го предупреждавайте, ако се лекувате с билки или пиете билкови чайове. Те често са несъвместими с лекарствата. Не можете да използвате повечето билки по време на бременност. Много от тях са токсични за плода и могат да доведат до спонтанен аборт и вродени патологии.

Гинко билоба

Навсякъде по света гинко билоба е една от петте най-популярни билки.

С какво е полезна?

Екстрактът от листата съдържа повече от четиридесет активни вещества. Те правят стените на съдовете еластични, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Препаратите с гинко билоба предпазват от инфаркт и инсулт, атеросклероза, аритмии и астма. Те се препоръчват и при влошаване на паметта, замаяност, шум в ушите, загуба на слуха и зрението. Съставът на гинко съдържа антиоксиданти, които позволяват използването на това растение за борба със стареенето.

С какво е опасена?

Ако приемате антикоагуланти, лекарства за разреждане на кръвта (аспирин, тромбо-асс), гинко не може да се използва, тъй като има изразена антиагрегантнос

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *