HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ВСС отказа повишение на К. Прешелков, понижи за 6 м. Т. Мерджанов заради ходатайство на врачката Ходжа Гюлшен

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет вчера остави без уважение молбата на разложкия районен прокурор Костадин Прешелков за назначаване на основание чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт на длъжност прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград. Причината е изтичане на законоустановения 9-месечен срок от приключване на конкурсната процедура.

Неговият съгражданин Тодор Мерджанов, който е прокурор във Върховната административна прокуратура, пък беше понижен в длъжност за 6 месеца. Отново прокурорската колегия на ВСС го наказа за действия, накърнили престижа на съдебната власт, след като бе установено, че Мерджанов давал съвети и помагал на осъдена измамница. Искането на главния прокурор Сотир Цацаров беше Мерджанов направо да бъде уволнен, но дисциплинарният състав – Юлиана Колева, Румен Георгиев и Магдалена Лазарова, предложи по-лекото наказание и мнозинството в колегията прие предложението.

Проверката срещу магистрата започнала след сигнал в Инспектората на ВКП, че е поддържал контакт с криминално проявеното лице П. Петров, подсъдим за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение. Цацаров обаче поиска уволнението на Т. Мерджанов заради това, че помагал с правни съвети на жената, с която Петров живеел на семейни начала – телевизионната врачка измамница от Златица Николина Василева, известна като Ходжа Гюлшен, която прибирала големи суми пари от жертвите си, на които обещавала да развали магия. Николина беше осъдена 4 пъти за измама и от началото на август 2016 г. е в затвора с присъда от 5 години и 6 месеца. След последното й задържане прокурор Мерджанов лично изготвил молба от нейно име за прекъсване на изпълнението на присъдата й, като посочил като мотив заболяване на едно от децата й, и лично ходатайствал за освобождаването й пред шефа на Окръжна прокуратура – Сливен Пламен Стефанов, от когото обаче получил категоричен отказ.

През 2012 г. Тодор Мерджанов беше номиниран за член на ВСС от независими депутати.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *