ВСС преизбра Иван Гешев за главен прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) повторно избра Иван Гешев за главен прокурор. Той отново получи убедителна подкрепа от кадровиците с 20 гласа „за“ и 4 „против“, точно както и при първото гласуване, провело се на 24 октомври.

ВСС избира следващия главен прокурор

До прегласуването на кандидатурата му стигна след като президентът Румен Радев отказа да издаде указ за неговото назначаване, аргументирайки се с факта, че той е останал единствен кандидат, което според него е довело до „формално изпълнение на процедурата“, а не до „истинско състезание“, предаде Дарик.

ВСС избира следващия главен прокурор

След като и при повторното гласуване висшите магистрати дадоха доверието си за Иван Гешев, сега държавният глава вече е длъжен да одобри неговото назначаване. Законът обаче не предвижда срок, в който Радев трябва да издаде указа за това. Друга възможност обаче, по която може да бъде атакуван изборът на Гешев, е въпросът да бъде отнесен до Конституционният съд.

Днешното заседание на Пленума отново бе напът да се превърне в “маратонско”, въпреки че процедурата не включваше изслушване на кандидата и обсъждане. Кадровиците обаче дълго спориха дали директно да прегласуват кандидатурата или да рестартират процедурата от самото ѝ начало, с възможност в нея да се включат и нови кандидати за поста. 

Заседанието на магистратите отново премина под знака на протести „за“ и „против“, които за пореден път бяха буквално под прозорците на ВСС. Центърът на София отново бе блокиран от полиция и жандармерия, а от МВР включиха в охраната на обществения ред и полицейски кучета. Двата сигнала за бомба и замерянето на сградата с яйца също не попречиха на заседанието. 

Протест пред ВСС

Самият Иван Гешев пък пристигна в сградата на кадровия орган под засилена охрана от НСО и ескорт от полицаи на мотори.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *