ВСС прекрати договора на ексгубернатора на Благоевград Вл. Димитров и го прати пенсионер на село

Бившият шеф на ОД на МВР и областен управител на Благоевград до 2009 г. Владимир Димитров се вля в армията на пенсионерите. Висшият съдебен съвет го освободи от длъжността директор на дирекция „Управление на собствеността на съдебната власт”, където той работи в продължение на 10 г.

Пред „Струма“ бившият губернатор отказа да коментира причините за освобождаването му от работа, но уточни, че след Нова година ще „мисли нещо“, тоест ще си търси друго поприще. Огорчение от раздялата му със софийската служба се усети само в отговора на въпроса ни докъде са стигнали нещата с ремонта на сградата срещу съда, в която от 2 г. чакат да бъдат преместени Административен съд и Районна прокуратура – Благоевград.

„Докато аз движех нещата, работата вървеше, сега май вече нищо не се прави“, коментира той.

Припомняме, че през 2017 г. община Благоевград предостави бившия ІІІ корпус на ЮЗУ срещу Съдебната палата, където се помещаваха Стопанският факултет и Факултетът по изкуствата, на съда и прокуратурата. Договорът бе за безвъзмездно ползване за период от 10 г., като общината запази за себе си само собствеността върху земята. Много скоро след това Министерството на правосъдието обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности, които са в скромния размер от 34 800 лв., и се спря на столичната фирма „Ар Джи Би“ с управител Елена Христова-Пактиавал. Фирмата изготви проект, но миналата година чрез пряко отговарящия за ремонта Вл. Димитров ВСС върна на поправителен проектантските чертежи, защото не харесали външния панорамен асансьор. Оттогава по сградата не се прави нищо, а според благоевградските магистрати причината е, че министерството не е отпуснало пари. Работа по нея обаче има много – като се започне от сериозна вътрешнта реконструкция на партера, 3-те етажа над него и двуетажната постройка до сградата, ползвана по-рано от Факултета по изкуствата, и се стигне до цялостното саниране на сградата. Кога обаче ще започне ремонтът, това никой в Административен съд не се наема да прогнозира.

Темата обаче вече не е приоритетна за Вл. Димитров, защото наскоро ВСС назначи друг на негово място. Бившият шеф на МВР и РДВР – Благоевград от времето на Жан Виденов и областен управител по времето на Сергей Станишев влиза в 2020 г. като един свободен пенсионер. Като ексслужител на МВР – структура, позволяваща по-ранно пенсиониране на хората си, Вл. Димитров подаде документи още през 2016 г. и на практика започна да получава пенсия година преди да навърши 60 г. Преди много време Димитров заряза апартамента си в Благоевград и със съпругата си се изнесе в къща в кочериновското с. Драгодан, която купиха като съборетина през 2007 г. за 30 000 лв. и с много труд успяха да превърнат в уютен дом. Миналата година съпругата му Величка обаче почина след тежка битка с рака и оттогава Вл. Димитров живее там сам, отдаден изцяло на страстта си по лова. От няколко години не се занимава дори с политика – през 2014 г. БСП – Благоевград го изключи от редиците си заради присъединяването му към президентската партия АБВ, на която дори стана областен координатор, в президентската партия обаче Димитров остана само няколко месеца и прекрати членството си веднага след предсрочните парламентарни избори същата година.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *