Всяка втора къща в Якоруда с гурбетчия в чужбина, дърводобивът и животновъдството вече не хранят семействата

50% от младите хора в Якоруда търсят препитание и по-добър живот в чужбина. Това показва допитване сред местните жители. Във втората по безработица община в Югозапада почти във всяка втора къща има поне по един гурбетчия, а в някои домове дори цели семейства. Ниските доходи в България и липсата на добра работа в малкото планинско градче са основните предпоставки за това. Строителство, дърводелство и дърводобив са единствените професии, които младите хора в Якоруда имат възможност да практикуват, но плащането не ги задоволява и едва покрива месечните им нужди, а за спестявания не може и дума да става.

По-възрастните хора споделят, че не упрекват младите за това, че са напуснали страната, тъй като успяват сами да си осигурят живот, какъвто родителите не са имали възможност да им предложат.

„170 лева пенсия взимам, какво ще му дам на сина ми, с какво ще му помогна? Мъжът ми и той ниска пенсия взима. За какво да се сърдим на младите? Казали сме – живи и здрави да са, да тичат, да работят и да изкарват. Животът така ги е принудил. Ако тук са добре, никой няма да се сети за чужбина, но такъв живот се падна”, сподели възрастна жена, чийто син е в чужбина с цялото си семейство.

Според нея най-много се усеща гурбетчийството и липсата на младите хора през летния сезон, тъй като по-голямата част заминават на сезонна работа – бране на плодове и зеленчуци. За няколко месеца успяват да спестят около 10 хил. лева. Парите, които в България получават за месец, не стигат дори за покриване на елементарните нужди на едно семейство. С парите от чужбина младите ремонтират къщите, за да си осигурят по-големи удобства за себе си и за децата си.

Има, разбира се, и млади хора, избрали да останат в България, но животът им не е лек. Борбата за оцеляване за тях е ежедневие, а почивен ден почти няма.

Един от тези млади хора е 22-годишният Йосиф Янев, който е избрал да остане в Якоруда заради семейството си и да гледа как расте детето му, което е едва на няколко месеца. Заедно с баща си са решили да опитат с търговия и от една година обикалят пазарищата и продават плодове и зеленчуци, които зареждат от частни производители от Пазарджик. Наред с търговията произвеждат и картофи, които също продават на пазара. Споделят обаче, че от това не се печели много и е временно, а зимата търсят друга алтернатива.

Много от приятелите и познатите на Йосиф също са в чужбина, а на въпроса защо са заминали отговаря с усмивка: „Ами тук няма работа, какво да правят в Якоруда?“, и разказва: „Горе-долу 50% от младите хора са в чужбина, 50% тука. Ако останеш тук, единствената алтернатива е строителство и дърводелство. По гората също ходят, секат трупи към Горското стопанство или към някоя дърводобивна фирма. Това е работата в града, друго няма. Аз останах заради семейството. Имам малко бебенце и не искам да ги оставям, искам да го видя как расте, да му се радвам. 20 лева днеска да изкарам, пак е нещо”, споделя Йосиф и допълва, че повечето хора ходят в Германия, Англия и Италия.

„В Германия и Англия работят предимно строителство, а в Италия берат ягоди, мандарини, но мандарините са чак октомври. Работят за добри пари – от 10 до 15 паунда на час. Тук няма къде да ги изкараш тези пари. Тичаме за голата храна. Слагаме много ниска надценка, защото ако сложиш повече пък, няма кой да го купи. Още съм млад, на 22 години, така че и за чужбина не е късно, не се знае какво ще ми поднесе животът, но засега съм решил да си стоя в България. Горе-долу от една година се занимаваме с търговия, решихме и с това да опитаме, но е сезонно – два-три месеца и край. Зимата пък ходим по дърводелските цехове”, обяснява Йосиф Янев, който дори и в делничния ден бе на пазара в Якоруда.

Младият мъж разказва, че ходят по пазарищата в целия район, но в Якоруда става най-големият и най-евтин пазар, а съботният ден, когато се прави, е като празник. В града идват стотици от съседните села, за да пазаруват каквото им трябва за седмицата, а и да се разнообразят.

Според местните вече и животновъдството не е толкова добре развито. Преди години във всяка къща имало животни, но сега с всяка изминала година намаляват или се пазят по едно-две добичета, колкото за собствени нужди. Причината е масовото гурбетчийство, тъй като младите ги няма, а на по-възрастните не им стигат силите да се грижат сами за повече животни.

Хората разказаха още, че част от младите ще се приберат през септември заради децата си, които ще започнат училище, но и много ще останат зад граница, за да не губят работата си там.

ЯНА ЙОРДАНОВАЙосиф Янев е сред младите хора от Якоруда, избрали да останат в България

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *