Втора вълна? В Швеция продължават без маски и правила

Швеция и до днес не е наложила задължителни правила, а се опитва да се справи с пандемията чрез препоръки за действие. 

“Повече заразени. Повече смъртни случаи. Положението е много сериозно”, написа във Facebook  шведският премиер Стефан Льовен, който доброволно си наложи самоизолация, след като човек от обкръжението му беше тестван положително за Ковид-19. Така той далеч надхвърли наложените от самия него предписания: в почти нито една страна в света никой, който не е имал пряк контакт със заразен човек, не се изолира – особено пък в Швеция. 

Подобно на цяла Европа, Швеция също изживява втората вълна на коронавируса – напоследък случаите на новозаразени са около 4000 за денонощие. Но страната продължава да държи на своя придобил междувременно световна известност “своеобразен шведски път” за борба с пандемията. 

Философията е следната: ако се апелира към разума на населението, вместо да му бъдат налагани принудително ограничения, проявяваното разбиране ще е по-високо в дългосрочен план, предаде “Дойче веле”.

“Ако тръгнеш по улиците на Стокхолм или влезеш в някой магазин, няма да видиш никого с маска. В превозните средства ги носят само отделни хора. Направо е табу да се ходи с маска”, казва вирусоложката Лена Айнхорн. 

66-годишната авторка на документални филми разпространи през април, заедно с 21 свои съмишленици, подробна и обоснована критика по отношение на начина, по който Швеция се бори с пандемията.

На моменти Швеция бе страната с най-голям брой смъртни случаи в световен мащаб, тъй като там починаха много възрастни хора, докато в другите страни възрастните бяха предпазени от заразата много по-ефективно. 

“През лятото жертвите бяха намалели и Швеция отново стана за пример. Когато обаче през есента в много държави броят на заразените отново започна да нараства, Швеция се превърна в идол на свободата. Но след като и тук случаите започнаха да се увеличават, вече не сме идол”, казва Айнхорн. 

Населението на страната продължава широко да подкрепя водената от шведското правителство по-различна политика спрямо пандемията. Съседните страни отдавна се отказаха от препоръките, въвеждайки на тяхно място правила. Но шведското правителство не би могло да си позволи това, смята Айнхорн.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *