Втори удар върху бизнеса на крупен инвеститор! Базата на ексминистър Р. Биков в с. Крупник на публична продан заради дълг на собственика към регистрирана в Панама компания

Кюстендилецът Румен Биков – бивш кмет на столичния кв. „Надежда“, депутат от СДС, министър на промишлеността в правителствата на Филип Димитров и Любен Беров и настоящ крупен инвеститор в община Симитли, стана клиент на съдебните изпълнители. Завчера те извадиха на публична продан един от симитлийските му имоти – производствената база в с. Крупник. Тя включва терен от 5981 кв.м в местността Орман, производствено-стоманено хале със застроена площ от 1790 кв.м, двуетажна административно-битова сграда със застроена площ от 74 кв.м и трафопост. Всичко това се продава при начална цена за наддаване 736 000 лв.

Имотът, в който Биков имаше мобилна пресевна инсталация, бетонов център и варов център, е собственост на фирмите му „Струма метал“ АД, „Ровотел метал“ ООД, „Курило метал“, „Ровотел ФМ“ АД и „Автомобилно рециклиране“. Той е ипотекиран през 2013 г., но освен в полза на банката, върху него има наложена и възбрана в полза на „Мармит“ ЕООД. Любопитен детайл е, че последното дружество, което явно е финансирало Биков, е собственост на компания, регистрирана в Панама.

Това е вторият удар върху ексминистъра, свързан с бизнеса му в Симитли, където притежава основно оранжерии. Само преди няколко месеца той се отказа от концесията, която фирмата му „Струма метал“ притежаваше за местната градска баня, като в писмо до общинските съветници призна, че дружеството е с влошени икономически и финансови показатели и е в невъзможност да продължи да изпълнява предмета на договор. След като съветниците се съгласиха да прекратят общинската концесия, кметът Апостол Апостолов бе натоварен със задачата да намери нов концесионер и го откри в лицето на софийската фирма „Банщица“ ЕООД, която единствена прояви интерес. Собственикът й Валери Гелев спечели банята с оферта от 24 500 лв. без ДДС годишен наем. Проверка на „Струма“ обаче тогава установи, че новият наемател на банята е подозрително близък на ексминистър Румен Биков – оказа се, че до февруари миналата година  фирма „Банщица“ ЕООД е била собственост на съпругата на Биков – Таня Георгиева Бикова.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *