Втори удар по джоба на потребителите за 4 месеца! Цените на месото в Благоевград пак плъзнаха нагоре с обяснението – чумата по свинете

Има ли промяна на цените на месото в търговската мрежа в Благоевград, след като бе открит вирус на африканска чума по свинете, заради който се стигна до умъртвяване на животни в големи свинекомплекси в страната? На територията на областта такива мерки бяха предприети само по отношение на така наречения „заден двор“, в който се отглеждат единични бройки прасета, които засегнаха 1814 стопанства. Контролните органи направиха и последващи проверки, при които нарушения не са открити, съобщи директорът на ОД „Безопасност на храните“ в Благоевград Михаил Бащавелов.

Репортерска проверка в три месарски магазина в Благоевград, в които бяхме преди 4 месеца, установи, че увеличение на цените пак има, макар и не драстично. Тогава повишаването се обясняваше с чумата по свинете в Китай, а сега пак с чумата, която достигна България.

В един от трите магазина на популярния месар Борислав Киройчев показа, че килограм кайма „Милица“ се продава на 7,10 лв., от която кюфтетата и кебапчетата от 60 грама се предлагат на 44 стотинки, а тези от марката „Стара планина” със същия грамаж са на 49 стотинки. За сравнение, преди 4 месеца цената на обикновената кайма беше 6,75 лв., а едно кюфте струваше 45 стотинки. С 1 лев е скочила цената на килограм свински врат, който вече струва 11.60 лв., а предишната цена беше 10.60 лв. Свинската плешка струва 8.28 лв./кг, при предишна 7,60 лв., шолът е 8.50 лв., гърдите с кост – 8.25 лв., котлетите – 9.20 лв., а филето – 10.50 лв.

„Увеличението е някъде от порядъка на 50 стотинки на килограм свинско месо“, обясни продавачката.

„Ние имаме собствено производство, но купуваме месо от дружества в страната, които не бяха засегнати от африканската чума“, заяви бизнес дамата Петранка Киройчева. Тяхната фирма „Евро Мийт енд милк“ търгува само с българско месо и макар да отглеждат животни в Бело поле, то е недостатъчно за пазарните нужди и затова купуват прасета от родни животновъди, които се колят в кланицата им в Кочериново.

Промяна на цените има и в магазините на „Дековис“. Свинската кайма се продава на 4.80 лв., или с 40 стотинки повече, в сравнение с месец юни, когато беше 4,40 лв./кг. С толкова е скочила и цената на каймата смес, която сега е 6.40 лв. на кг, при предишна цена от 6 лв. Кебабчето и кюфтето по 60 грама се продават на 40 стотинки, от 70 грама – на 46 стотинки, 80 грама – на 51 стотинки, има и от 50 грама – по 31 стотинки. Килограм свински гърди е 8.80 лв., при предишна цена от 7,90 лв., плешката е 7.80 лв., или с 20 стотинки по-скъпа, отколкото преди 4 месеца, когато беше 7,60 лв./кг. С 2 лв. е скочил обаче свинският бут, който вече е 7.80 лв., при 5,80 лв. преди. С 40 стотинки по-скъп е свинският врат, който вече е 10,70 лв./кг, при стара цена от 10.30 лв. Свинският джолан е 6.70 лв., а обезкостеният – 7.40 лв. Беконът държи цена от 9.20 лв., контрафилето е 9 лв., а панцетите – 9.80 лв. Килограм вратни пържоли са 10.90 лв., бон филето е 13 лв.

Направихме проверка в магазина на друга благоевградска фирма – „Милбил” на Стефан Мишев. Цената на кюфтето и кебапчето е 40 стотинки бройката. Каймата смес там е непроменена и се продава за 6 лв./кг, както и свинската, която пак е 4,40 лв. Няма увеличение и при цената на свинския бут, който е 7,60 лв./кг, и на плешката – 7,80 лв./кг. По-висока е цената на свинските гърди, които от 7,80 лв. килото са станали 8.30 лв. Скочила е и цената на свинския врат, който там се продава на 11.10 лв., докато преди бе по 9,90 лв./кг. Джоланът се предлага на 6.10 лв., котлетите на 7.80 лв., контрафилето на 9.90 лв., а бон филето на 13.50 лв.

„Африканската чума по свинете в България даде своето отражение на цените на месото. Тенденцията, която забелязахме при скока на цените преди 4 месеца с кризата на пазара в Китай, се запазва и сега.

Българските месопреработватели работят основно с вносно свинско месо. Цените на българското месо се определят от борсовите цени в Европа. Засиленото търсене на свинско месо на европейските пазари води до увеличението на цените у нас“, обясни петричкият бизнесмен Костадин Чорбаджийски, собственик на завод „Меско“ и член на УС на Асоциацията на месопреработвателите в страната.

„Цената на свинското се надува спекулативно у нас”, счита Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. „Докато на международните борси цената се срива до 1,44 долара за килограм, у нас тя стига 8,50 лева за кг на едро. Така на практика вносното месо пристига с цена 5,50-6,50 лева за килограм, а от разликата печелят фирмите вносители“, твърди той пред национален ежедневник. По думите му те се възползват от паниката, която се създаде заради африканската чума по свинете, и поддържат изкуствено високи цени на свинското месо в България. „Основните количества идват от Белгия, Холандия и Франция”, посочи председателят на държавната комисия.

От години българското производство не стига и се налага внос на свинско както за консумация, така и за месопреработвателните предприятия. Шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържища предупреждава за предизборно поскъпване на храните, което се забелязва в навечерието на всички избори.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *