Въведоха ковид данък за милионери

Решението за въвеждане на еднократен данък върху най-богатите хора в Аржентина влиза в сила днес, за да помогне на страната да плати за медицински доставки и да осигури стимули за компании в кризата заради пандемията, съобщи Би Би Си.

Аржентинците с активи над 2,3 милиона долара, около 12 000 души, ще трябва да платят около 3 процента за регистрираните си активи в страната и над 5 процента за активите си в чужбина, съобщава Би Би Си.

Правителството се надява да събере около 3 милиарда долара по този начин, а парите ще помогнат и за финансиране на стипендии и социални помощи.

През декември аржентинският сенат с 42 гласа „за“ и 26 „против“ прие еднократен данък, наречен „данък за милионери“, като част от мерките за борба с пандемията.

Опозицията разкритикува внесената от лявоцентристкия президент Алберто Фернандес  мярка, наричайки я “конфискация”, съобщава Би Би Си.

Също така бяха изразени опасения, че данъкът може да стане постоянен.

Но страната беше силно засегната от пандемията, която задълбочи и без това високите нива на бедност. Почти 40% от населението на страната живее под прага на бедността, докато равнището на безработица е 11%.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *