Въвеждат безплатно паркиране в „синята зона” в Банско за електромобили, полиция, пожарна и спешни медици

Нови промени в Наредбата за платено паркиране предвиждат в община Банско. Измененията засягат живущите на улиците, определени като „синя зона”, и правото им на локално паркиране. Регламентира се и безплатно паркиране за екологични автомобили и автомобилите на полицията, пожарната и Спешна помощ в тези зони.

Според новите промени в наредбата екологичните автомобили, които ще могат да паркират безплатно, са изцяло електрическите превозни средства, електрическите превозни средства с горивна клетка и двуколесните моторни превозни средства. За да се възползват от правото си, собствениците на такива превозни средства е необходимо да имат стикер от община Банско или друг документ, издаден от надлежен орган и доказващ вида на превозното средство. В наредбата ще бъдат описани и всички необходими документи, които трябва да се представят за издаване на стикер за безплатно паркиране.

Собствениците на такива МПС-та трябва да заплатят и еднократна такса в размер на 10 лева за издаването и активирането му. Липсата на стикер не дава право на безплатно паркиране на горепосочените автомобили и собствениците подлежат на санкция по общия ред. Той трябва да се поставя на видно място, което позволява осъществяването на контрол. Редът и условията за правото на безплатно паркиране и получаване на стикер са описани подробно в проекта на наредба, която утре ще бъде разгледана и подложена на гласуване в Общинския съвет в Банско.

Предлага се право на безплатно паркиране в зоните за платено паркиране да имат и автомобилите със специален режим, а именно полиция, пожарна и Спешна медицинска помощ при изпълнение на служебните им задължения. За тях не се предвижда издаване на стикер или друг документ.

Измененията на наредбата включват и някои промени за живущите на улиците, определени за „синя зона” или за почасово платено паркиране, които имат право на локално паркиране. За по-голяма яснота там се предлага изцяло да бъде променено наименованието на раздел II, глава трета от наредбата, която занапред ще стане „Режим на локално платено паркиране на МПС на живущите в зоните за почасово платено паркиране”. Досега в текста липсваше думата „живущите“. Според промените в това число спадат всички, които имат постоянен или настоящ адрес в имот, попадащ в зоните за платено паркиране. Така от него ще могат да се възползват и работещите в Банско, които са с настоящ адрес в града, както и ползвателите на служебни автомобили. И досега живущите в зоните с обособено платено паркиране имаха право на локално паркиране, но при малко по-различни условия.

Според предложените промени се въвеждат и някои допълнителни санкции за нарушителите. Такива се предвиждат за лицата, чийто автомобил е принудително задържан със скоба. При евентуално сваляне или повреждане на поставена скоба, или  напускане на мястото на принудителното задържане на автомобила собственикът му дължи сумата по принудителното му задържане и стойността на повредената скоба.

Регламентират се допълнителни такси и за санкции и за принудително задържани с техническо средство скоба автомобили, които след края на определения в наредбата часови диапазон са принудително преместени в специализиран паркинг. Тогава освен глобата по общия ред ще се дължи и такса в размер на 50 лева, което представлява разноски по принудителното преместване, както и 2 лева на час във вид на такса за отговорно пазене в специализирания паркинг. На принудително отстраняване подлежат и всички паркирали в нарушение автомобили и заплащат същите такси.

Предстои новите промени в наредбата да бъдат разгледани на утрешното заседание на ОбС. 

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *