Въвеждат билет за риболов и за Черно море

Земеделското министерство обсъжда идеята да се въведе риболовен билет за любителски риболов и за родното Черноморие.

Това станало ясно на работна среща между риболовните организации, бизнеса и Министерството на земеделието, храните и горите в Поморие, съобщи пред „Телеграф медиа“ шефът на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ Васил Василев.

Промяната ще се отрази и на допустимия улов, който за Черно море за един ден ще е 5 кг, както и за вътрешните водоеми.  Досега горната граница бе 3 кг.

„ Въвеждането на риболовен билет  се налага от факта, че това е едно от изискванията на Европейската комисия да се отчитат уловите и от любителски риболов, а Европейската комисия, както знаете, се занимава с Черно море, тя не се занимава с вътрешните водоеми”, заяви директорът на дирекция „Обща политика в областта на рибарството“ към МЗХГ Ивайло Симеонов.

Според  директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури тази промяна е закъсняла. „Това трябваше да стане много отдавна, голяма част от любителите риболовци, които ловят риба в Черно море, са недобросъвестни – казва доц. Галин Николов. – Те не извършват устойчив риболов. Аз ги наричам месари. Те отиват, колкото и грубо да звучи, да си направят буркани със зимнина. Това не е любителски риболов, това не е начинът за упражняване на едно хоби.”

На срещата било обсъдено и въвеждането на свободни зони за любителски риболов на територията на водоемите, стопанисвани от ловно-рибарските сдружения. Ние не сме съгласни с това, тъй като рибата не стои на едно място, посочи Васил Василев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *