Въвеждат нова тъмночервена зони в ЕС за региони с най-много заразени с коронавирус

ЕС ще въведе нови тъмночервена зони на картата с цветовете, които ще показват регионите с най-високо ниво на заразени с коронавирус. За това се договориха европейските лидери на видеоконферентна среща на върха снощи.

Заради новия вариант на вируса те се разбраха и за силно ограничаване на несъществените пътувания, но затваряне на граници няма да има.

Евролидерите обсъдиха и ваксинационните сертификати, които засега ще се използват само за медицински цели.

Те призоваха производителите на ваксини да спазват сроковете на доставки. Държавите трябва да ускорят ваксинирането.

Бойко Борисов заяви след срещата, че “ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза”.

Според него евролидерите са се разбрали и за спешно увеличаване на геномното секвениране – до 10% от позитивните резултати.

“Обсъдихме въпроса за сертификатите за ваксиниране и смятаме, че трябва да постигнем съгласие за общи елементи в сертификатите, които да се използват за медицински цели. На по-късен етап ще видим дали и при какви други обстоятелства могат да се използват тези сертификати”, каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

“Имаме увеличаване на инфекциите в Европа, разпространяват се и новите варианти на вируса. За да можем да идентифицираме високорисковите зони, трябва да усъвършенстваме нашите карти с цветове. Затова предлагаме нова категория от тъмно червени зони, което показва, че в тези зони присъствието на вируса е много високо”, каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *