Възмутена благоевградчанка: Парк „Рилски манастир“ забучи табелка „Място за бивакуване“ насред поле със защитената от закона жълта тинтява

Табела с текст “Място за бивакуване”, поставена в пълен противовес с Плана за управление на Природен парк “Рилски манастир”, северно от река Рилска, възмути благоевградчанката Николина Георгиева, която е страстен любител на планината.

В плана пише, че хората могат да бивакуват южно от реката, но явно служителят, който я е поставил, е отсъствал от часовете по география в училище, предположи Георгиева. Не по-малко я възмутил фактът, че около табелата, на площ около 70 кв.м, има жълта тинтява, от която благоевградчанката преброила 32 стръка.

„Законодателят в Закона за биологичното разнообразие е поставил вида и неговия хабитат под защита, затова питам докога в държавната машина ще работят непрофесионалисти?!”, ядосва се жената. Според нея в района единствените позволени места за палатки са долината на Илийна река и Кирилова поляна.

Паркът е създаден през 1992 г. като защитена територия в рамките на новооснования Национален парк „Рила“, но през 2000 г. е изваден от неговия състав, за да се даде възможност на Рилския манастир да възстанови собствеността си върху част от своите недвижими имоти. Той си има собствено управление, а директор на дирекцията е Димитър Григоров. Инж. Григоров обясни, че не е запознат с мястото, на което е поставена табелката, но отказа да отговаря на повече въпроси – по разпореждане на Изпълнителна агенция по горите въпроси се задавали единствено на електронната поща на парка, разясни той.

От вторник, когато пратихме на посочените в сайта на парка електронни пощи въпроса защо табелката е забучена в обрасло с жълта тинтява място, до момента нямаме отговор от ръководството на парк „Рилски манастир“. Брането на жълтата тинтява, която има популация в Риломанастирската гора в Рила, се наказва с глоба от 500 до 3000 лв. В законодателството не е разгледана опция каква е глобата за опъната палатка върху билката.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *