Възмутена майка: Искаха да оставят 14-г. ми дъщеря под карантина, въпреки че има всички документи, служителите на РЗИ да си променят отношението към хората!

За поредно недоразумение на ГКПП – Кулата с прибиращи се от Гърция българи сигнализира майка на 14-годишно момиче. В една от групите на социалната мрежа Мая-Мария Йосифова се оплаква от отношението на служители на РЗИ на граничния пункт, които искали да поставят под карантина нейната дъщеря, въпреки че представила отрицателен бърз тест за Ковид-19. Ето какво твърди в сигнала си жената, която е от Долни Дъбник:

„Просто исках да ви споделя за грозното отношение на служителите на РЗИ – Благоевград. Снощи вечерта си тръгна за България дъщеря ми (14-годишна), придружавана от своята баба. Имаха всички необходими документи, както и отрицателни rapid тестове, които са от списъка на одобрените тестове с печати, с превод на английски, абе всичко, както трябва. От цял автобус само 4-ма човека са имали тестове и въпреки това служителката на РЗИ е решила, че и дъщеря ми трябва да е под карантина. Без да дава обяснение, без дори да искат да й правят друг тест там, на място. След като са я попитали защо детето да е под карантина, при положение че има всичко необходимо, тя пак не е дала основателна причина, а за отношението й да не говорим. В крайна сметка се е наложило да се стигне до кавга и да се намеси и шофьора на автобуса, за да няма карантина.

Та мисълта ми е следната… Не смятате ли, че е малко нечестно някой да си плати теста, та дори и тези 20 евро, и накрая пак да е под карантина. Тогава по-добре да си пътуваме без тестове, отколкото да си плащаме за карантината. И мисля, че е крайно време всички служители, било то митничари или от РЗИ, да си променят отношението към хората и да не си позволяват толкова много!!! Извинете ме за този пост, но просто съм бясна“, пише майката.

За повече яснота потърсихме за коментар директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов, който, без да е запознат с конкретния случай, заяви, че никой от неговите служители не иска да си създава главоболия.

„Вероятно е имало някакъв проблем. Представеният бърз тест може да не е отговарял на изискванията, които са посочени в заповедта на здравния министър. В нея са изброени над 20 бързи теста”, заяви д-р Калоянов.

Към заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров от 4 юни има приложение, в което са изредени всички допустими бързи тестове и начинът, по който се изписват. Важно е да се знае, че документът трябва да съдържа имената на лицето, изписани на латиница, съгласно документа за самоличност, с който пътува, данни за лечебно заведение, извършило изследването (наименование, адрес или други данни за контакт), или за органа, издаващ документа, дата, на която е извършено изследването за бърз антигенен тест за Covid-19, не повече от 48 ч. преди влизането в страната.

Припомняме, че миналия месец автобус с 30 пътници, връщащи се от Гърция, бе поставен под карантина от служителите на РЗИ след проверка на ГКПП – Кулата въпреки отрицателните тестове, които представиха. Оказа се, че бързите тестове на някои от пътниците не са изписани на латиница, каквото е изискването, а на гръцки от служители на лабораторията, в която са направени. Едва след като си направиха нови бързи тестове – една част в микробиологичната лаборатория на МБАЛ – Благоевград, карантината бе вдигната от РЗИ.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА  

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *