Възмутен баща: Детето ми си счупи ръката, а в Спешен център – Разлог дори не го погледнаха

„В Спешен център – Разлог отказаха да приемат и прегледат 4-годишния ми син, който беше със счупена ръка, дори не го прегледаха“, за това сигнализира Ибрахим Бичков от село Краище, община Белица, който e възмутен от отношението към него.

Случаят е от сряда, когато момченцето пада и чупи ръката си, която почти веднага започва да се подува. Разтревожените родители качват детето в колата и го транспортират в Спешен център – Разлог. Прием обаче е отказан и семейството е препратено към личен лекар за направление или директно към хирург. Ето какво разказа и бащата на пострадалото дете:    

„Към 11:30 часа бяхме в Спешния център. Тъй като вратата е заключена, позвъних, излезе ниска руса жена и аз й обясних какво е станало. Отговорът й беше: „Като гледам, не е спешен случай, вземете си направление от личния лекар и отидете при хирург”. Детето плачеше от болка и аз я попитах, след като е Спешен център, не могат ли да ме изпратят на снимка и след това ще си заплатим, ако е необходимо, и при хирург. Отново каза, че случаят видимо не е спешен и да се оправяме. Ядосах се и звъннах в Министерството на здравеопазването, те ме свързаха с директора на РЗИ – Благоевград и той ми каза, че няма как да не ни приемат. Каза, че трябва да ни окажат първа помощ и да кажат какво следва след това. Каза да му дам да говори с някои от служителите, аз отново звъннах на звънеца, излезе същата жена, взе телефона, влезе навътре, говори с него и излезе и каза: „Където искаш звъни, аз няма да ви приема”. Като видяхме, че няма да ни окажат медицинска помощ, се качихме на рентгена, направихме снимка, а след това отидохме при д-р Георгиев. Оказа се, че ръката на детето е счупена и я гипсира. Заплатихме си всичко, защото бяхме без направление.

Върнах се отново в Спешния център, исках просто да им кажа, че ръката е счупена. Казах: „Госпожо, според Вас случаят не е спешен, а ето, ръката е счупена, гипсираха я. Вие нито я пипнахте, нито го прегледахте и преценихте, че случаят не е спешен”. Получих същия отговор. Направих им забележка, че са без маски, отговорът беше, че не е моя работа. Казах още, че аз мога да си позволя да заплатя лечението на детето си, и ги попитах какво ще стане с хора, които са безработни и нямат една стотинка, те с какво ще платят? Казах, че заради такива хора като тях понякога се стига до бой над медици и след това се жалят и патят невинни хора. Тогава се намеси и един мъж с очила, който ми вика: „Ама ти заплашваш ли ме?“, започна да ме обижда, включително ми казаха да ходя да търся помощ при чалмите в Турция. Аз отговорих, че съм гражданин на Република България, живея тук, плащам си данъците тук и съм пълноправен гражданин. Исках просто да им кажа, че не може така да се връща пациент, и то дете на 4 години. В каква държава живеем?! Искам да знам защо не ни приеха в Спешна помощ? Ако беше за мен, щях да си премълча, но да връщат дете, няма да оставя нещата така”, разказа Ибрахим Бичков.

Мъжът сподели, че е направил консултация с адвокат и ще пусне жалба в прокуратурата. Той допълни, че обидите, които е понесъл, няма как да ги докаже, но е категоричен, че не е редно да се връща човек, особено когато става въпрос за дете.

„Работя в чужбина от 10 години и там никога не са ме връщали и не са ми отказвали спешна помощ, никога не съм дискриминиран за това, че съм чужденец, и винаги съм лекуван качествено. Тук не знам какво се случва“, сподели разочарованият  баща.

Репортер на „Струма” се свърза с шефа на Спешен център д-р Кутов. Той каза, че не е запознат със случая и не може да коментира, преди да провери  фактите. Поясни, че не всички фрактури се третират като спешен случай и ако по преценка на екипа счупването е било леко, с пълно основание пациентът е насочен към хирург.

„Все пак денят е бил делничен и във времето, в което е посетен Спешният център, работят всички кабинети и ако колегите са преценили, че случаят е лек, са насочили пациента към хирург. Би следвало в такива дни най-напред да се потърси личен лекар, който да даде направление и да ги насочи към специалист. Разбира се, има счупвания, които се третират като спешни, но това са тежки случаи, които не търпят отлагане. В случая няма как да коментирам нещо, преди да съм се запознал с фактите”, каза д-р Кутов.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *