Възпитаникът на Математическата в Благоевград Хр. Карамфилков председател на изборна секция в най-скъпото място за живеене в света – о. Джърси

33-годишният възпитаник на Математическата гимназия в Благоевград Христо Карамфилков от 5 г. живее на британския остров Джърси, където работи във финансовата сфера. Преди дни българите на острова за първи път имаха шанса да гласуват, а Христо Карамфилков бе председател на секционната комисия на първата изборна секция на острова.

– Христо, защо се лишихте от почивен ден и за сметка на личното си свободно време се наехте да организирате изборна секция на остров Джърси?

– За нас беше много важно, че имаме възможност да гласуваме, на първо място, защото всеки българин трябва да гласува и всеки глас е важен. Това много ясно се потвърждава сега, когато вече се вижда, че разликата между двете водещи партии е толкова малка. На остров Джърси има много българи, в момента сме около 150, защото заради Ковид кризата сезонните работници са по-малко. И всички сме гласоподаватели. Аз за първи път организирам такава секция, направихме екип със Светльо и си помагахме, като привлякохме още няколко души. Вярно е, че много хора не искат да се занимават с подобна организация, но пък това ограничава вота на 3 милиона българи в чужбина. Представяте ли си каква сила са толкова много хора, ако можеха да гласуват онлайн! Тотално щеше да се промени картината в България!

– Такава промяна би ли върнала в България вас, емигрантите?

– Да, нали затова го правим! Сега работим за чужд брутен продукт, въпреки че много хора помагат на близките си в България, ние плащаме данъци в други държави. Представете си, ако1 млн. българи се върнат, всеки е спестил между 10 000 и 100 000 лв. грубо. Това са между 10 и 100 милиарда спестени пари, които директно ще влязат в българската икономика. Отделно са парите от Европейския съюз по различните програми. Можете да си представите за каква възможност за промяна става въпрос!

– Колко българи гласуваха в секцията ви на остров Джърси?

– Бяха подадени 54 заявления за гласуване, от тях  до урната дойдоха 10-ина души по-малко, но пък за сметка на това други 21 пристигнаха допълнително, което за нас беше голяма изненада. Идваха хора, които ни казваха, че за първи път гласуват, други признаваха, че никога не са гласували преди или пък, че от 20 г. не са го правили… Беше много интересно. Секционната ни комисия беше в един хотел и бяхме направили всичко както трябва по закон. Общият брой на гласувалите в нашата секция българи е 61 души. Изборният ден беше много интересен за нас, пак ще повторя, защото се случва за първи път. Имаше хора, които ни подаряваха разни сладки неща от радост, че могат да гласуват. Оказа се, че един от избирателите е отседнал в същия хотел и дойде рано- рано, към 7.40 ч., да упражни правото си на глас. А по едно време се струпа и опашка.

– Коя партия спечели най-много гласове?

– Първи са ИТН с 43 гласа, ДБ са втори с 8, а ГЕРБ нямат нито един глас. Любопитно е, че има пъстрота на вота, българите тук са гласували за 11 партии, което е добре.

– Какви са очакванията Ви за кабинет?

– Очаквам да има коалиция на промяната и повече хора като Кирил Петков и Асен Василев да влязат в управлението на страната ни.

Разговаря ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *