Възпитаник на гоцеделчевската Математическа гимназия с бронзов медал от международна олимпиада по химия в Тайланд

Възпитаникът от гоцеделчевската Природо-математическа гимназия „Яне Сандански” Кръстьо Драгинов завоюва бронзов медал от 49-ата международна олимпиада по химия в Након Патом, Тайланд. Българският отбор, съставен от 4-ма ученици, с ръководители доц. д-р Донка Ташева, доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски”, се представи блястящо в престижната надпревара, като в конкуренция с над 300 млади химици от цял свят спечелиха общо 4 медала.

Със златото се окичи единадесетокласникът от СМГ Петър Христов, а дванадесетокласниците Весела Механджиева, Кристина Костадинова от НПМГ и Кръстьо Драгинов заслужиха бронзовите отличия.

Изключително трудното състезание традиционно се състои от две 5-часови части: теоретична и лабораторно-практическа, като българският олимпийски отбор по химия е сред най-силните в света в дисциплините по природни науки. От 2013 г. насам тимът се подготвя във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия, позволява на учениците да бъдат много по-конкурентоспособни в експерименталния кръг на олимпиадата.

Самият Кръстьо Драгинов с преподавател Мариана Карамитева е изключителен талант в областта на природните науки. Три поредни години той защитава достойно името на ПМГ „Яне Сандански“ и е лауреат на Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда. В края на месец май т.г. дванадесетокласникът спечели бронзов медал на международната Менделеева олимпиада по химия, която се проведе в столицата на Казахстан – Астана. Той бе част от националния ни отбор, който за първи път в историята на България се завръща с толкова много медали от съревнование с най-силните школи по химия в света. През миналата също демонстрира изключителното си ниво и потенциал, като заслужи бронзовото отличе от Международната олимпиада в Тбилиси, Грузия.

Самият Кръстьо, който в неделя вечерта заедно със съотборниците си се прибра от Тайланд, е избрал да остане в България и да учи медицина в Софийския университет

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *