Топ теми

Възпитаници на ЕГ и МГ, випуск 99, за седмица решиха проблема с даряването на кръвна плазма – от понеделник преболедувалите К-19 могат да го правят в Благоевград вместо в София

Бившите възпитаници на ПМГ “Акад. Сергей Корольов” и ЕГ “Людмил Стоянов” в Благоевград от випуск 1999 г. се организираха по телефона и в интернет и в разстояние само на няколко дни успяха да уредят жителите на Благоевградска област, които искат да дарят кръвна плазма за болните от коронавирус, да го направят в Благоевград, а не да пътуват до София, както бе до момента.

Още в понеделник кандидатите да помогнат с реконвалесцентна плазма могат да дадат кръв в Центъра по трансфузионна хематология в района на МБАЛ – Благоевград, съобщи Цветана Цървишка от випуск 99 на ЕГ. Тя заедно с връстника й Александър Пенчев от МГ, който в момента работи като IT и маркетингов специалист, са лицето на инициаторите на тази благородна инициатива.

Кръв за извличане на плазма ще се взема в Благоевград 2 пъти седмично – в понеделник и четвъртък, от 7,30 до 12. 00 часа, обясни Цвети. Оттук с транспорт на МБАЛ банките ще се карат в Националния център по трансфузионна хематология в столицата, където плазмата ще бъде извличана, след което самата кръв ще се връща в Благоевград, за да се ползва за нуждаещи се от кръвопреливане.

Изискванията към дарителите на кръвна плазма са да са преболедували Ковид и от отрицателния им PCR тест да са минали поне 40 дни, да са на възраст от 18 до 55 г. и здравословното им състояние да не изисква прием на лекарства. Добре е дарителите да имат тест за антитела, но липсата му не е фатална, защото на място ще се снема подробна анамнеза и ще се правят изследвания за трансмисивни инфекции и за наличие на антитела срещу Ковид-19.

Така инициативата на младите благоевградчани, всеки от които отдавна е поел своя път в живота, завърши с хепиенд. Те специално настояха да съобщим и имената на хората, които им помогнали за бързата и успешна реализация – областният управител Бисер Михайлов, към когото преди седмица се обърнали с открито писмо да се направи организация за временен пункт за даряване на кръвна плазма, кметът на Петрич Димитър Бръчков, който ги свързал със зам. министъра на здравеопазването – благоевградчанката Светлана Йорданова, както и завеждащият Центъра по трансфузионна хематология в Благоевград д-р Бойка Маринова.

Как една добра идея може да бъде реализирана за няколко дни, без да се налага да се пишат молби, да се изчакват срокове за отговор, да се назначават комисии и т.н., разказа пред „Струма“ Цвети Цървишка. Самата тя със съпруга й до този септември живели в благоевградското с. Логодаж, след което се преместили в София, където в момента Цвети е фармацевт в известна верига аптеки. 

„Идеята да се направи в Благоевград временен пункт за кръвна плазма дойде, след като стана ясно, че макар и да не е панацея, в много от случаите тя помага на хората със сериозни усложнения от коронавирус. Редно беше да има тук такъв пункт, защото не всеки има време и пари да ходи до София, а в крайна сметка Благоевградска област е втора по територия в страната и трета по брой общински центрове. Поразровихме се и видяхме, че един апарат за плазмофереза, който отделя плазмата от кръвта, струва само 40 000 лв., което не е чак толкова много. Не са непосилни и консумативите за него. Решихме, че не е проблем да съберем парите, но тук опряхме до момента, че няма къде да поставим апарата. Проблемът е, че нашият Център по трансфузионна хематология не може да работи с тази машина, защото не му достигат точки за разрешително от здравното министерство. Ами вижте го – той дори няма база, тези бараки, в които се помещава, едва ли някога ще получат разрешително. Така се оказа, че вместо пари за апарат е необходима организация взетата тук кръв да се праща в София.

След като локализирахме проблема, другото беше въпрос на телефонни разговори и на факта, че попаднахме на качествени и мислещи хора. Друг е въпросът, че аз няма да се откажа от идеята Благоевград да има истински Кръвен център – базата на болницата е огромна и все ми се струва, че може да се намери място за такъв. В крайна сметка го правя и за себе си, защото ми се иска да се върна в родния си град, същото искат и съучениците ми от гимназията, много от които също отдавна са навън!“.

„Гордеем се, че сме участвали в процеса на израстване на тези осъзнати, прозорливи и хуманни личности, които не за първи път изразяват гражданската и човешката си позиция, повеждайки благоевградската общественост в правилната посока – този път в борбата с пандемията от Ковид-19 в името на най-висшата човешка ценност – живота.

Ако някога ние сме ги водили с плахи стъпки по стъпалата на живота, сега те водят нас. Подкрепете този благороден акт!”, отправиха призив учителите и ръководството на Езиковата гимназия, заставайки зад своите възпитаници.

ЕКИП „СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *