Възпитаници на Полувисшия институт за културно-просветни кадри се събраха в Благоевград да 50-г. от основаването му

50-годишнината от създаването на  Полувисшия институт за културно-просветни кадри в Благоевград бе отбелязано подобаващо от 120 негови възпитаници. Гости на срещата бяха едни от първите преподаватели – хореографът Ани Бараковска, бившият директор на гимназията и директор на библиотеката на ЮЗУ Страхил Смилков, бившият зам. ректор на ЮЗУ проф. Атанас Попов и ексдиректорът на Девето основно училище Йордан Йорданов.

Институтите за културно-просветни кадри в Благоевград, Хасково и Варна са създадени през 1969 г. по решение, взето на Първия конгрес на българската култура през 1967 г. Един от големите привърженици за създаването им е Людмила Живкова, която по това време е първи заместник-председател на Комитета за култура. В по-късните години се говореше, че тя е искала да се създаде и Висш институт по културата със средище в Благоевград.

Секретари на читалища, директори на културни домове, културно-масовици, ръководители на самодейни музикални, театрални и танцови формации в Благоевград са все кадри на някогашния Полувисш институт, който всяка година приемал по 105 студенти от Западна България. За периода на своето съществуване до 1985 г. институтът е подготвил малко над 1200 специалисти. Сред тях са бившият директор на Младежкия дом в Благоевград Ботьо Гарвански, Антон Томанов от оркестъра на ансамбъл „Пирин“, бившият директор на „Културен отдих и художествена украса” Йордан Симонски, директорът на университетската библиотека Рая Найденова, хореографът Георги Хинов, известният оперен певец Петър Крумов, пианистката Цветанка Ангелова, талантливият резбар Пламен Динков, пресаташето на Здравната каса Даниела Петкова, народните представители Веселин Иванов от Бяла Слатина и Васил Мандев от Ловеч, дългогодишният директор на „Пирин турист 2000“ Иван Евтимов, секретарят на читалището в Етрополе Христо Димитров…

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *