HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Възстановената от ВКС дисциплинарно уволнена директорка на кюстендилското II ОУ се връща на работа в понеделник, иска финансов одит

Възстановената от върховния касационен съд след дисциплинарно уволнение директорка на II ОУ “Даскал Димитри” – Кюстендил Светла Антова се връща на работа в началото на следващата седмица.
“Подадох документи за възстановяване в петък заедно с препис от решението на Върховния касационен съд /ВКС/”, каза на Антова, като допълни, че в пакета е приложила и свидетелство за съдимост, трудовата си книжка и медицинско свидетелство.
“Това е наборът от документи, който всеки започващ работа трябва да представи на работодателя си”, обясни Антова, заради това и тя е спазила всички изисквания на закона.
“Това, което е много важно за мен и което ще направя веднага, е запознаване с финансовото състояние на училището. Ще искам одит, защото мисля, че след 2 години, през които бях отстранена, е много важно да започна с ясното виждане в какво състояние е училището. Оставих “” ОУ “Дакал Димитри” с положителни финансови резултати и се надявам състоянието и сега да е такова, ако не е, очаквам съдействието на всички институции. Второ основно училище не е на Светла Антова, а на хората от Кюстендил и затова им дължим коректност и прозрачност”, заяви Антова.
Според решението на съда Второ основно училище е осъдено да плати на Светла Антова обезщетение в размер на 6182,38 лв., представляващо брутното трудово възнаграждение за периода от 16.06.2015 г. до 18.06.2015 г. и от 01.07.2015 г. до 16.12.2015 г., ведно със законната лихва, считано от 14.08.2015 г. до окончателното изплащане. Светла Антова заемаше длъжността директор след спечелен конкурс и безсрочен трудов договор за времето от 25.01.2013 г. до 16.06.2015 г. Със заповед от 16.06.2015 г. началникът на РУО – Кюстендил Радостина Новакова налага на Антова дисциплинарно наказание “уволнение”.
Междувременно в училището още четирима учители са дисциплинарно уволнени, а по-късно върнати на работа. Те също са получили обезщетения от шест брутни работни заплати.
“Тези пари се изплащат от специален фонд, не от бюджета на училището, но този фонд се формира от данъците на българските граждани, така че смятам, че не бива да се разпилява с лека ръка”, коментира Антова.
На въпрос на “Струма” колко паралелки първокласници ще има тази година в школото възстановената директорка отговори, че според нейната информация, която не е официална, вече са съставени две паралелки с първолаци, но яснота ще има едва на 15 септември, тъй като дотогава родителите могат да местят децата си. Антова е категорична, че демографската криза е тежка и е факт намаляването на учениците.
“Не мога да не отбележа обаче положителните промени, които са се случили в училището през тези 2 години, докато аз не бях там. Училището е спечелило проект за иновативно, който няма финансови измерения, но е имиджов и се очаква да привлече повече първолаци”, обясни Антова.
Педагожката не можа да обясни защо четвъртокласниците на Кюстендилска област са в топ 3 на училищата с най-добри резултати от изходните нива, а седмокласниците – в топ 3 на негативната класация.
“За това има виновни и ние, учителите, категорично също имаме вина, но тъй като не съм в тази сфера от две години, не мога да направя анализ сега. Причините са комплексни, трябва да се замислим и да работим заедно – и учители, и родители”, каза Антова.
ЖАНА ХРИСТОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *