ВЪЗХОДЪТ НА „КАЛИНКИТЕ” ПРОДЪЛЖАВА! Бившата зам. кметица на Благоевград Ж. Жикова и щерка й В. Калчева на вниманието на Спецпрокуратурата по сигнал с кодово име „Жаки“

Дъщерята на бившата благоевградска заместник-кметица Жанета Жикова – Валерия Калчева, стана христоматиен пример за безумието на повечето от назначенията, направени от служебния кабинет, и на неспиращия възход на „калинките“.

На 14 май т.г. Калчева бе назначена от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев за негов заместник, а само седмица след това – на 21 май, бе освободена от поста. Освободена, но не и пратена на борсата, защото Лачев незабавно я назначи начело на ключовата Оперативна програма „Околна среда“ /ОПОС/, откъдето бившият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро я уволни заради сигнали за корупционни връзки с изпълнителния директор на „Балканика енерджи” АД Аглика Георгиева.

На наши въпроси до министър Лачев какво наложи назначаването, а седмица по-късно и уволняването от заместникминистерския пост на Валерия Калчева, и има ли министърът информация какво се случва със сигналите в прокуратурата срещу Аглика Георгиева, връзките й с Валерия Калчева и злоупотребите в ОПОС, от пресслужбата му отговориха, че уволненията и назначенията на заместник-министри се правят от служебния премиер. Самият Лачев подписал само договора на Калчева за назначаването й като шеф на Главна дирекция на ОПОС на база неин „професионален опит“, а сигналите до прокуратурата не били за корупционни схеми, а за „установени нередности“. И ни насочиха да търсим информация за тях от държавното обвинение.

От отговорите на МОСВ безспорно вярно е твърдението за професионален опит на Валерия Калчева, която се нанесе в ОПОС още по времето на правителството на Пламен Орешарски /29 май 2013 – 6 август 2014/. Тогава майка й Жанета Жикова, която в първия кабинет на Борисов бе парламентарен секретар при министър Нона Караджова, бе назначена едновременно за началник на политическия кабинет на министъра на околната среда и парламентарен секретар. Точно по времето на Орешарски бе създадена и Главната дирекция „Опазване на околната среда” – ОПОС, която разпределя европейските милиарди по различни проекти. Дотогава средствата се управляваха от Междинно звено и Управляващ орган, което не позволяваше еднолично управление на средствата. Естествено, Жикова веднага урежда дъщеря си Валерия Калчева като експерт в новата ОПОС. Там щерката израства до директор на дирекцията, когато майка й е вече съветник на последния редовен министър на екологията Нено Димов.

След ареста на Димов в началото на миналата година Жанета Жикова не само остава единственият неуволнен негов служител, но и заема длъжността парламентарен секретар на МОСВ.

Двете с дъщеря й продължават да работят заедно във ведомството, докато в кабинета на Ненов не сяда Емил Димитров-Ревизоро и той не им вдига мерника. Причината е ведомствената мълва, че в министерството именно Жикова взема решенията, които дъщеря й прокарва в дирекцията, както и че майка и щерка въртят проектите по ОПОС зад гърба на министъра на околната среда и водите.

През януари 2021 г. Ревизоро получава и първия писмен сигнал срещу двете оправни дами – възмутен бизнесмен пише писмо до премиера Борисов и в него е разкрита схема за получаване на многомилионни проекти по програма ОПОС. Бизнесменът е инж. Цветан Стоянов, работил 22 г. в голяма френска инженерингова компания, върнал се преди 15 г. в България и започнал собствен бизнес в малка компания, която се занимава с изработване на инвестиционни проекти за чуждестранни фирми и строителство.

В писмото, изпратено на 28 януари 2021 г., Стоянов разказва случка отпреди 10 дни, в която е посетен от Аглика Георгиева, изпълнителен директор на „Балканика енерджи” АД. Дамата му предлага бизнес партньорство за участие в обществена поръчка за строителство на инсталация за предварително третиране на отпадъци в град Асеновград с прогнозна стойност 6 500 000 лева – същата като инсталацията, която Георгиева направила преди това в Сандански.

На срещата Аглика Георгиева свалила картите: „На кмета /б.р. на Асеновград/ е разпоредено аз да спечеля обществената поръчка, която моите хора написаха. Поръчката не се обявява, защото се чака подписване на анекс с ОПОС, но това не ме притеснява, защото дъщерята на Жаки е главният директор и няма да има никакви проблеми“. Георгиева споделила още, че има 9 такива проекта на стойност 85 000 000 лева и всеки момент очаква да я изберат и за десетата – пак за третиране на отпадъци в община Костинброд, като на костинбродския кмет също било разпоредено тя да я спечели.

Към писмото си до Борисов и Ревизоро инженерът прилага и документи, според които „Балканика енерджи” АД на Аглика Георгиева е спечелила обществени поръчки по ОПОС в 14 общини, сред които и в Благоевград, Петрич, Сандански и Гоце Делчев.

Заради писмото премиерът Борисов нарежда на екоминистъра незабавна проверка и Ревизоро установява, че  „Жаки” е бившата заместник-кметица на Благоевград Жанета Жикова, а Калчева е дъщерята, която урежда проектите. Това довежда до освобождаването на съветничката Жикова и дъщеря й Калчева, заемаща поста директор на ОПОС.

На мястото на Калчева в Оперативната програма като вр.и.д. е назначена Гергана Грозданова и първата й работа е да провери детайлно твърденията на бизнесмена. Както „Струма“ вече съобщи, Грозданова установява, че действително Аглика Георгиева и свекър й Димитър Георгиев имат сключени договори за проекти за близо 96 милиона лева и по-голяма част от този капитал е спечелен от компостиращи инсталации в Югозапада.

Разследване на „Струма“ по този доклад пък установи, че на 13 ноември 2017 г. Георгиева е спечелила първия проект по ОПОС в региона – за компостираща инсталация за разделно събрани отпадъци за Регионална система за управление на отпадъците на общините Сандански, Струмяни и Кресна /на стойност 9 357 337.14 лв./, на 29 ноември същата година печели изграждането на компостираща инсталация в община Петрич  /10 112 622.95 лв./, а на 18 декември 2017 г. взема и инсталацията в Гоце Делчев срещу 9 136 517.51 лв. През април 2018 г. А. Георгиева печели и проекта за изграждане на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци на регион Благоевград.

Сигналът на Ревизоро срещу Жанета Жикова-Жаки и дъщеря й Валерия Калчева е подаден в Специализираната прокуратура, но според презумпцията за невиновност двете най-вероятно ще останат на държавните си постове, докато не бъде доказана вината им.

Факт е, че Жаки беше напълно непозната на благоевградчани до февруари 2012 г., когато бе доведена тук от бившия градоначалник Атанас Камбитов и представена като новия заместник-кмет на града по хуманитарните дейности. Към онзи момент малцина си спомняха, че са чели името й сред тези, които през 2010 г. си бяха раздали половин милион лв. бонуси над държавните заплати. По онова време Жикова бе парламентарен секретар на МОСВ, а срещу името й бе записан бонус от 11 866 лв.

В Благоевград Жикова се появи само веднъж пред медиите – в деня на представянето й, когато обясни, че е от Габрово, 5 г. работила като юрисконсулт в София, после 4 г. в Министерството на културата като парламентарен секретар, главен секретар и началник на кабинета на министъра, 1 г. в Министерството на земеделието като началник на отдел „Структурна реформа”, 9 г. в НОИ като парламентарен секретар и последните 2,5 г. – на същата позиция в екоминистерството.

Жаки увери, че разходите й за транспорт и нощувки в Благоевград няма да са за сметка на общинската хазна, но все пак получи общински апартамент. После помоли за 100 дни толеранс, за да има време да се запознае с проблемите на културен Благоевград, затвори се в кабинета си и 200 дни по-късно подаде оставка „по здравословни причини“, с което безславно приключи благоевградската й авантюра.


Калчева миналия месец изживя звездния си миг – зам. министър на МОСВ, макар и само за седмица

2 г. по-късно Жаки бе подслонена с 2 държавни заплати от кабинета на Пламен Орешарски и по неин адрес бившият министър на вътрешните работи Румен Петков направи култовото си изказване: „Назначенията, които прави сегашната власт, са по-скандални от тези на ГЕРБ. При ГЕРБ имаше калинки, сега имаме калинки-стръвници, захапали по два държавни поста“.


Писмото на бизнесмена Цветан Стоянов, в което се говори за Жаки и дъщеря й

Към днешна дата ситуацията с майка и дъщеря е следната: майката, застанала близо до служебния министър, контролира общата администрация под формата на съветник и парламентарен секретар, а дъщерята, начело на ОПОС, контролира един от най-големите ресурси в държавата от близо 3,5 млрд. лв. чрез налагане на финансови корекции. След многобройните протести например в Банско, Разлог и Добринище, настояващи за ревизия на териториите по „Натура 2000”, която да даде на правителството възможност да разгледа обективно инвестиционните планове за изграждане на нова ски инфраструктура, г-жа Калчева спря финансирането на проекта по ревизия на териториите на „Натура 2000”, като по този начин сложи всички инвестиционни идеи във фризера. Там, дълбоко замразени, са и инвестициите във водния сектор на стойност над 2,3 млрд. лв. Само 3 г. преди края на програмата обществените поръчки за строителство дори не са проведени, а опасността България да загуби огромните европейски средства с всеки изминал ден става все по-реална, но майка и дъщеря продължават.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

  1. Хур Доколенко

    И двете мастии на пангара и да им се изредят всички пре-хебани от тях, а накрая да пуснат и мангупите от всички цигански гета да ги довършат!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *