Вълна от гняв в Петрич след смъртта на 44-г. Самуил Кацарски

Смъртта на 44-годишния собственик на най-големия цветарски магазин в Петрич Самуил Кацарски, който почина в софийска болница след получени тежки наранявания от нанесен му жесток побой на 23 май, потресе петричани и предизвика вълна от гняв и възмущение. Близки и приятели се събраха импулсивно в неделя на бдение на лобното му място – пешеходната пътека на ул. „Цар Борис ІІІ“, където положиха цветя и запалиха свещи в негова памет. Снощи бе организирано повторно бдение-протест с искане за наказание на извършителите на побоя.

Ето какво заяви Мария Смолин, която е сред организаторите на бдението:

„Моят апел е да спрем да гледаме със затворени очи на всички неправди, които се случват около нас. Трябва да ги посочваме и да изискваме справедливост. За да няма деца, останали без родители, и родители, останали без деца. Време е да спрем да бъдем неми съучастници. Хората казват, че нападателите на Самуил са или пияни, или дрогирани. Аз не съм била там, но видях жестоката снимка на този млад, честен човек, който се труди и грижи за семейството си, който раздаваше радост на всички нас със своите букети. На пешеходната пътека в центъра на Петрич можеше да лежи всеки един от нас. Аз съм обикновен човек, майка на две деца.

Преди 20 години моят племенник бе нападнат в хранителен магазин от наркоман, докато купуваше хляб. Беше пребит и лежа в благоевградската болница. Дядо му, който се бе опитал да му помогне, бе душен от същия този криминално проявен, който след това бе наказан с порицание. Не трябва да има толерантност към наркотиците. Когато има малка язва, трябва да се лекува, когато е гангрена – да се отреже, защото поразява целия организъм. За съжаление няма думи, които да успокоят мъката на едно семейство, което е загубило своя син, баща, съпруг…”, заяви за „Струма” Мария Смолин и добави, че бденията ще продължат, докато гражданите на Петрич решат.

„За нас това е огромна загуба. Очакваме да има справедливост и виновниците да си получат заслуженото“, заяви пред „Струма“ Страхил Кацарски, братът на Самуил. Той добави, че аутопсията е приключила вчера и очаква днес да бъде поклонението и погребението на неговия брат, който оставя сираче – 9-годишно момиченце.

След трагичния инцидент бяха задържани 24-годишният Кристиян Кожовски и 27-годишният Павел Тасков, които бяха привлечени като обвиняеми за причиняване на средна телесна повреда. На 26 май на двамата петричани, на 27 и 24 години, бе наложена най-тежката мярка „задържане под стража“ от петричкия съдия Андроника Ризова с мотива, че съществува опасност да се укрият. Макар и в начален етап на разследването, от събраните данни – разпити на двама таксиметрови шофьори пред съдия и записи от видеокамери, съдът отчете, че е налице обосновано  предположение, че те са участвали в саморазправата над бизнесмена.

Вчера в официално съобщение на прокуратурата бяха изнесени данни от разследването, в което се казва следното:

„Под ръководството на Териториално отделение – Петрич при Районна прокуратура – Благоевград се води разследване по образувано досъдебно производство за побой. Веднага след получаване на сигнала за инцидента е бил извършен оглед на местопроизшествието. Към настоящия момент са разпитани свидетели, извършени са разпознавания, изискани са видеозаписи. Назначени са видеотехническа и лицевоидентификационна експертиза. По първоначални данни е установено, че в сутрешните часове на 23.05.2021 г. в търговски обект в района на книжарница „Office 1“ в гр. Петрич възникнал конфликт между две компании. Ставайки свидетел на случващото се, пристигналият на място с таксиметров автомобил С.К. се опитал да предотврати ескалацията на напрежението. Въпреки това словесната агресия прераснала във физическа, при което мъжът бил ударен. Нападателите напуснали обекта, но не след дълго се върнали. На пострадалия били нанесени удари по главата и тялото, вследствие на което той паднал на пешеходната пътека на ул. „Цар Борис ІІІ“. Дори и тогава С.К. отново бил силно изритан в областта на главата.

Продължаването на физическата агресия било възпрепятствано от свидетели на инцидента. Междувременно пострадалият мъж изпаднал в кома. Вследствие на нанесените му удари той бил в критично състояние. Присъстващи оказали незабавно първа помощ. На място пристигнал специализиран автомобил на Филиала на спешна медицинска помощ. Самуил Кацарски бил транспортиран до лечебно заведение в града, а впоследствие в столицата. Извършителите на деянието са били установени и задържани – П.Т. (на 27 години) и К.К. (на 24 години). Двамата са били привлечени в качеството на обвиняеми за извършено от тях престъпление по чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – причиняване на средна телесна повреда. По искане на прокуратурата им е наложена мярка за неотклонение  „задържане под стража“, която е обжалвана от защитата на обвиняемите. Въпреки предприетото лечение няколко дни по-късно мъжът починал. Назначено е извършване на аутопсия“.

Адвокат Иван Чолаков, който е ангажиран със защитата на Кристиян Кожовски, вчера се обади в редакцията на „Струма“, за да представи своята гледна точка по случая. „След трагичната новина нормално е гражданите на Петрич да реагират по такъв начин. Според записите от общинската видеокамера, които са разгледани от полицаите, се вижда, че е възникнала разправия между две компании. Мъж на име Живко се е опитал да ги възпре, но бил ударен в зъбите с глава от Самуил Кацарски. Тогава  наскачали мъжете от двете компании,  стигнало до схватка и били разтървани. Кристиян Кожовски останал с приятелите си в  заведението да си пият бирата, но Самуил се върнал на бегом при тях, където се стигнало до повторен конфликт, при който са му нанесени 3 удара и той  паднал на земята. Таксиметров шофьор, който е разпитан пред съдия, твърди, че Самуил първоначално се качил в автомобила му, за да се прибира,  след което внезапно се отказал с думите: „Сега ке видиш шо ше стане“, заяви адвокат Чолаков.

Според него подзащитният му не е целял да убива. Какво обвинение ще повдигне прокуратурата след фаталната развръзка, се очаква да стане ясно след експертизите, а в четвъртък в Окръжен съд – Благоевград е насрочено дело по жалбата на защитата срещу определението на РС – Петрич относно мерките за неотклонение на двамата обвиняеми.

Във връзка с трагедията със Самуил Кацарски, която почерни едно семейство и Петрич, кметът на общината Димитър Бръчков издаде вчера заповед за отмяна на честването в градския парк за Деня на детето.

„Едно дете остана без баща, за него 1 юни няма да е празник. Нашата съпричастност е нужна в този тежък момент, подкрепата ни също. Вярвам, че жителите на общината ще приемат решението, което взимам сега, за отмяна на честването“, коментира градоначалникът.

Детето на Самуил Кацарски е възпитаник на Общински детски комплекс – съорганизатор на честването за Деня на детето. Самуил Кацарски поддържаше зелените площи и поливната система в градския парк на Петрич, където трябваше да се състои и детският празник на 1 юни.

Ръководството на община Петрич изказва съболезнования на семейството на Самуил Кацарски и осъжда жестокостта и убийствената агресия!

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *