Вълна от сигнали за необезопасени кабели из цяла София

След трагедията – вълна от сигнали на редакционната ни поща за необезопасени кабели. Повечето от тях са от София, от оживени места като тротоари и пешеходни пътеки.  Проверка на NOVA установи и нов проблем на мястото на трагедията. На броени метри от шахтата уредите на специалистите засякоха нова опасност от токов удар.

 „Ако щракнем клещите, протича ток 3 ампера – достатъчно ако има нарушение в изолацията на кабела и дете пипне – да се стигне до подобен случай”, обясни инж. Йовко Раканов.

За да се стигне до фатален край са необходими едва около 0,1 ампера, обяснява специалиста. Според инженер Раканов проблемът е бил налице седмици наред.

„Може би някой гражданин е усетил гъделичкане, докато е пресичал, но не е обърнал внимание. Стъпваме с мокър крак, солен, стъпваме на фазата, за да се стигне до фатален инцидент, токът трябва да се оттече към 0 или земя”, поясни той.

 А веднага след фаталния случай с детето, редакционната ни поща беше залята от сигнали за необезопасени кабели – край детски градини, пешеходни пътеки, или преминаващи майки с колички. Зрители на NOVA изпратиха снимка на стърчащи жици, заснета на булевард „Александър Малинов” в Младост. Според тях ситуацията е такава отдавна. На място обаче откриваме друго – след като цели 2 години жителите на район „Младост” подават сигнали към отговорните институции, едва днес тези кабели са обезопасени.

С нас се свърза и майка на малко дете, с друг казус – кабели й пречат да мине с количката на детето по тротоар. Случайно или не, проблемът днес и тук се оказва вече решен.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *