Топ теми

ВЪЛНУВАЩА СРЕЩА! Над 100 бивши ЮЗУ студенти, преминали през УСЕТ, се събраха в Благоевград 40 г. след първата премиера

40-годишнината от първата премиера на Учебния студентски експериментален театър (УСЕТ) към ЮЗУ „Н. Рилски“ се събраха в Благоевград на емоционална среща. В основата на организацията бе доц. Златко Павлов, преподавал на близо 1200 студенти в специалността, открита в началото като „Театрална педагогика“, в момента „Актьорско майсторство“.

„Някои са били в моя клас, други в класовете на колегите, но на всички съм преподавал и всички са минали през УСЕТ“, отбеляза доайенът сред преподавателите по актьорство в ЮЗУ доц. Павлов.

Специалният ден започна с отдаване на почит към отишлите си твърде млади от тоя свят Мирослав Стоилов и Ангел Ангелов, и двамата доктори, студенти и асистенти на доц. Павлов.

В модерната театрална зала на Осми учебен корпус започнаха връщането назад в годините някога младите актьори. Голямата гордост за доц. Златко Павлов бе, че всички са се реализирали отлично, част в сферата на изкуството, други извън нея. Какво ги свързва с УСЕТ, разказаха в откровения от сцената присъстващите и съживиха емоционални спомени от студентските си години.

„Усетци са носителите и номинирани за престижните театрални награди „Икар” и „Аскеер”, отбеляза с гордост доц. Павлов и изброи: „Христо Узунов е с „Икар“ „златен глас“ за дублаж, Красимир Василев, актьор в Пловдивския театър, е с номинация за дебют, Ивайло Александров също е с номинация за „Икар” в категория „Театрална теория и критика“ за книгата му „Архитектура на театралното“, Елисавета Господинова е с две номинации за „Аскеер” за дублаж. Иван Йюруков играе в Народния театър, любимец е на публиката и с филмовите си роли, Николай Станоев-Зузи придоби голяма популярност от TV екрана, а Бранимир Митов създаде един от първите частни театри в страната и е създател на детския театрален фестивал „Талантино“, изброи постиженията на част от студентите, преминали през УСЕТ, вече пенсионираният преподавател.

Специално за сбирката от Израел пристигна една от звездите на УСЕТ – Даниела Чопова, носителка на три награди за водеща женска роля от студентски театрални фестивали, в това число и от международния АИТА, чийто домакин преди години бе Благоевград. Не пропусна срещата и прима актрисата в годините на прохождане на експерименталния театър в ЮЗУ Ася Костова, играла в първия спектакъл „Люлка на героя“. Точка на „сценичната“ част от сбирката сложи режисьорът Валентин Гошев с филма си „Моторът“, чиято премиера в Благоевград бе предишния ден.

Във фоайето бе организиран базар с книги на автори, преминали през УСЕТ, като Борис Павлов, син на доц. Зл. Павлов и Минка Христова, а Анета Костова, която бе изработила специални баджове за всички участници в сбирката, показа ръчно правени от нея арт бижута и картички. С посаждане на дръвче пред входа на новата театрална зала на УСЕТ приключи тържествената част от сбирката на усетци, а волната програма продължи на маса в заведение. Над 100 души вдигаха наздравици, пяха и се веселиха и признаха за изключителен певчески талант Велиана Чакърова, която преподава театър в София.

Вчера на бистра глава, преди да се разделят, бившите студенти си обещаха догодина да повторят срещата, а дотогава да се направи книга за историята на УСЕТ през очите на преминалите през школата му.


Доц. Павлов с бивши студенти

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *