HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Вънде Въндев сърдит на петричани! Захвана нов бизнес, продава пъстърва на пазара

Популярният петричанин Вънде Въндев, който е син на войводата Георги Въндев,
защитил с четата си Петрич от нашествието на гърците при т.нар. Гръцки инцидент, се захвана с продажба на риба на общинския пазар. Вънде, който преди години често бе свързван с името на бившия главен прокурор Иван Татарчев заради приятелството им, предлага пъстърви от личния си водоем по 9 лв. килограма. Рибарникът на Вънде се намира на 500 м под водохващането на града, а негов неотменен помощник в бизнеса е синът му. Вънде Въндев е категоричен, че бизнесът му потръгнал добре още с изграждането на двата водоема, в които е заложил 5000 пъстърви със зарибителен материал от Доспат. “Рибите се угояват бързо и най-важното – не боледуват от фатални болести, но всичко си зависи от технологичния процес”, обяснява Вънде. Вече счита себе си за добър познавач на това производство, лично следи теглото на рибите да не надвишава 300 грама, това е пределът, след който търсенето на продукцията спада.
Докато продаваше вчера на пазара риба на петричани , той припомни историята на баща си – войводата Георги Въндев, който с четата си защитил успешно Петрич и района от гръцкото нашествие в годините веднага след освобождението от турците. Потомъкът на известната фамилия обаче смята, че подвигът на баща му е недооценен от местните. Той посочва, че никъде в града или по селата няма и една паметна плоча на войводата Георги Въндев. Станало му обидно и че при отбелязването на 100-годишнината от изграждането на сегашното основно училище “Христо Смирненски” в града дори не бил поканен на тържеството от организаторите. Припомня и малко известен факт, че баща му се отказал да се възползва за себе си от средствата, дадени му от ООН, и ги дарил за изграждането на сградата на някогашната гимназия в Петрич. Сега обаче този негов доброволен жест на патриотизъм е забравен, възмутен е Вънде Въндев.
ВЕНКО СТЕФАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Един

    А къде беше господин Въндев, на Вечерта на патриотичната песен “Опълченците на Петрич”, организирана миналата година от ВМРО-Петрич, в памет на загиналите в този малко известен момент от нашата история ? Къде беше ?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *