Въоръжен с водопроводен ключ, кметът на Големо село В. Васев отстранява авариите, оставили три дни без вода съселяните му, преди това закла 6 прасета на съседи като мярка срещу африканската чума

Шест аварии на водопровода оставиха жителите на бобовдолското Големо село без вода в последните три горещи дни. Кметът на селото Васил Васев облече работен гащеризон и въоръжен с водопроводен ключ, заедно с работници по временната заетост започна ремонта. Това видя репортер на „Струма” на място в селото. На различни места по улиците зеят огромни изкопи, останали след поредния ремонт на спукана водопроводна тръба.

“Толкова много аварии наведнъж на водопровода не е имало. Някой от селото включва водата от промишления водопровод в питейния и тръбите се пукат. В селото има два водопровода – единият за питейна, а другият за промишлена вода. Вторият захранва ТЕЦ „Бобов дол”, жителите на селото го използват за напояване. Недобросъвестни хора смесват водата, увеличава се налягането и тръбите се пукат”, заяви кметът Васев, разгневен, че съселяните му звънят непрекъснато и питат “Кога ще пуснете водата?”.

„Цял ден тичам от единия край на селото до другия. Тъкмо приключим с една авария, веднага се отваря друга. Помолих от общината да ми дадат двама души за изкопни дейности, за да може по-бързо да се пусне питейната вода. На тая горещина не може без вода. Първата авария е още от петък. От ВиК – Кюстендил не могат да изпратят работници, тъй като някои били в отпуск, а аварии има във всички села в общината”, заяви Васев.

През почивните дни кметът на Големо село Васил Васев играл и ролята на коляч на свине. В селото са изклани 17 прасета в изпълнение на заповед на областната управа в Кюстендил за умъртвяване по желание на свинете в така наречените “задни дворове”, като част от мерките за борба с африканската чума по прасетата. В селото са регистрирани 40 свине, но са изклани само 17. Шест от тях заклал собственоръчно кметът, като през двата почивни дни обикалял и къщите, където са клани животни, да съставя протоколи.

“Два дни обикалях селото през уикенда, за да съставям протоколи за умъртвени свине. Ходих във всяка къща, където има заклано прасе, съставях протокол и го подпечатвах. Заклах и моето прасе, и още 5 на съседи. Голям свинчекол посред лято беше тези дни. Всеки стопанин на унищожено животно подписа декларация, че няма да отглежда прасе в двора си през следващите 12 месеца, за да получи 300 лв. за обезпаразитяване на кочината”, разказа В. Васев.

В специална листовка има описани препаратите, с които трябва да се обезпаразитят местата, където са отглеждани животните. Жител на селото, пожелал да остане анонимен, заяви, че е купил сода каустик и с нея е напръскал мястото, където било прасето. Струвало му само 3,00 лв.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *