ВЪПРЕКИ ПАНДЕМИЯТА: Коледният дух завладя София

Немският коледен базар в Градската градина в София вече се радва на интерес от жителите и гостите на града. 

Теодора Бреме, която представлява организаторите на базара, каза, че нещата в това време се случват със строга дисциплина.

„Успяваме да запазим дисциплината, която искаме да наложим, така че да може хората да получат поне малко настроение в условията на тази тежка пандемия. Взети са всички необходими мерки – посоки на движение, вход и изход на базара, контролиран достъп, дезинфектанти“, посочи тя и подчерта, че през около час дезинфекцират и къщичките с цел посетителите да се чувстват сигурни и защитени на територията на базара.

Теодора Бреме каза още, че не са изплашени от заплахата да бъдат затворени при допускане на нарушение и заяви, че ще направят всичко възможно да не се стига до затварянето на базара преди планирания му край – 22-и декември. Заради мерките отпадна културната програма, детската къща и възможността посетителите да консумират храната на място.

„Сигурна съм, че ще има по-ниски приходи, но в случая основната цел не е колко приходи ще имаме. За нас е важно, че ние работим и ще може да допринесем за това настроение, което успяваме всяка година да създадем в столицата“, заяви Бреме.

Попитана дали не е трябвало да бъде отложен базарът, както се случи в чужбина, тя каза, че животът трябва да продължи.

Според Ралица Петрова, която продава греяно вино, това, което отказва хората да посетят базара са мерките, но въпреки това се надява в следващите дни броят им да се увеличи.

„Надявам се да има много хора, но предвид обстоятелствата и пандемията е малко трудно. Много по-зле е от предишни години, но все пак сме позитивно настроени”, обясни Петрова и каза, че истинският дух на Коледа предполага всички да са заедно и да се усеща топлината на хората и човещината.

Михаела Радкова поставя на скарата наденички, братвурстчета, наденички и всевъзможни вкусотии типични за немците. Според нея ситуацията няма как да не се отрази на приходите им, но са на базара, за да зарадват редовните си посетители.

„Мисля, че ограниченията се спазва, доста са затегнати мерките като цяло. На нас ограниченията може би ни помагат, тъй като от минали години сме свикнали да имаме много работа, по цял ден. Сега и за нас е доста по-лекичко. А за хората – мисля, че се чувстват доста по-спокойни. Виждам положителни качества в мерките“, каза тя.

Посетители казаха, че одобряват и подкрепят предприетите мерки на базара.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *