HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Върховният касационен съд реши: Връщат делото срещу депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев в Благоевград

Делото за причинена смърт в катастрофа срещу депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев ще продължи да бъде гледано от Окръжния съд в Благоевград. Това е определил Върховният касационен съд (ВКС), пише “Правен свят”.

Казусът стигна до ВКС, след като съдът в Благоевград прекрати делото срещу него и го изпрати на Софийския градски съд (СГС), след като Гамишев стана депутат. Съдия Величка Цанова от СГС обаче също го прекрати и повдигна спор за подсъдност пред ВКС, като се позовава на чл. 35, ал. 3 от НПК, според който подсъдни на градския съд са дела за престъпления, извършени от лица с имунитет. Престъплението, за което подсъдим е Гамишев обаче е извършено през ноември 2014 г., когато той не е имал такъв.

Тогава той е блъснал и причинил смъртта на пешеходец в благоевградското село Копривлен. Гамишев шофирал с 68 км/ч. на излизане от селото при ограничение от 50 км/ч. и блъснал пресичащия пътното платно Иван Жбантов, който по-късно починал в болница. Обвинителният акт срещу Гамишев бил внесен в Окръжен съд-Благоевгад миналата година и по него били проведени 7 заседания. На 15 май т. г., когато Гамишев вече е депутат, съдът прекратил делото заради имунитета му и го изпратил на СГС.

В определението на ВКС се казва, че в чл.35, ал.3 от НПК е формулиран ясен императив за компетентност на Софийския градски съд по дела за престъпления, извършени от лице с имунитет.

“Извън всякакво съмнение е, че по-късно придобитият имунитет е неотносим към обхвата на тази норма. Тя е приложима само тогава, когато деецът е имал имунитет към момента на инкриминираната престъпна дейност. Ето защо съгласно чл.36, ал.1 от НПК за общите правила на местната подсъдност, на които се позова и съдия Цанова, делото е подсъдно на съда, в чиито район е извършено престъплението, т.е. Благоевградският окръжен съд. Определението за неговото прекратяване е незаконосъобразно и и следва да се отмени, за да може да продължи наказателното производство пред същия съдебен състав”, пишат в определението си върховните съдии Елена Авдева – председател и докладчик, Бисер Троянов и Милена Панева.

В него те посочват и определението на ВКС, с което преди два месеца по идентичен казус беше върнато на Окръжния съд във Варна и делото срещу лидера на “Воля” Веселин Марешки. Съдът във Варна също го прекрати след избора на Марешки за депутат и го прати на СГС, но съдия Даниела Талева поиска произнасяне на ВКС за подсъдността и върховните съдии пратиха делото обратно във Варна.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *