Вътрешната опозиция в БСП – Банско с жалба атакува скандалната конференция, обвиняват екслидера К. Дурчов в „нечисти методи”

Вътрешната опозиция в БСП – Банско депозира вчера жалба за нарушения на устава на БСП и правилниците. Те обжалват проведената в събота отчетно-изборна конференция, която бе белязана от грозни сцени на агресия и физически сблъсъци. Червената опозиция настоява за обявяване на конференцията за нелегитимна. Копие на жалбата, адресирана до общопартийната контролна комисия на БСП, е изпратено още до председателя на НС на БСП Корнелия Нинова и отдел „Организационен“ към НС на БСП. В нея са описани подробно грозните сцени, разиграли се минути преди началото на конференцията, и допуснатите според жалбоподателите нарушения по време на самия форум. Като такива са посочени регистрацията на участниците, където е уточнено, че част от легитимно избраните делегати са изгонени от помещението, а друга част не са допуснати, тъй като не са носели в себе си лични карти. В жалбата се посочва, че това е импулсивно решение, взето на място от организаторите, и не е обявено предварително, че регистрацията ще става посредством лични карти. Трета група не е допусната, тъй като имената им не са били вписани в списъка, въпреки че са били легитимно избрани. Тези твърдения са подкрепени от видеоезапис, на който е заснета част от регистрацията на делегатите и който също е изпратен до контролната комисия.  

Като друго нарушение е посочен съставът на  конференцията. В него е описано, че като легитимни делегати са присъствали и гласували хора, които не само че не са жители на община Банско, но никога не са присъствали на партийни събрания и не фигурират в партийните списъци, изпратени до НС към 31.12.2018 г. Уточнено е, че тези хора нямат  едногодишен партиен стаж към 31.12. 2019 г., каквото е изискването на чл. 15, ал. 5 от устава, за да бъдат назначавани на изборна длъжност по смисъла на чл. 22 от устава. В разрез с горепосочените разпоредби същите са допуснати да гласуват като делегати. 

В жалбата са посочени нарушения и при гласуването за председател и протоколчик на събранието. Твърденията са, че не са преброени седящите на последните два реда в залата делегати, тъй като бившият председател Костадин Дурчов е заявил, че те не са делегати и да не се броят. В резултат на това част от гласове не са преброени. По същия начин са гласувани  и преброители, след което е направен избор на мандатна комисия.

От вътрешната опозиция на БСП в Банско е посочено още едно нарушение, касаещо гласуването. След доклад на мандатната комисия не са допуснати до гласуване двама делегирани представители на младежката организация –  Мартин Бориков и Никола Бистрин. В доклада като мотив за това било посочено, че младежката организация не е предоставила списък, и събранието било обжалвано пред ОПКК. Опозицията опровергава това твърдение като невярно и посочва, че такъв списък е предоставен както лично на  Костадин Дурчов, така и по електронен път. Според тълкуванията на червената опозиция недопускането на двамата е в разрез с разпоредбите на чл. 6, ал. 5 от устава, според който „обжалването не спира изпълнението на взетите решения, приети съгласно установения ред“, което говори, че Мартин Бориков и Никола Бистрин е било редно да бъдат признати за делегати до произнасянето на ОПКК.

До поредната жалба се стигна заради ексцесиите на отчетно-изборната конференция на БСП, на която след грозни пререкания между делегати се стигна и до физически сблъсъци. Дългогодишният член на партията Георги Бориков е блъскан и съборен на земята, а в основата на разигралите се сцени бяха посочени имената на двамата настоящи общински съветници Костадин Дурчов и Благой Милев.

От младежката структура също излязоха с гневно писмо заради случващото се, в което напомнят, че ги има, и отправят остри критики към основната организация. В него посочват, че не са против избрания нов председател, а против начина, по който е избран. Недоволството им е насочено най- вече към бившия председател К. Дурчов 

„Мнозина ще кажат, че сме опозиция и сме недоволни от резултатите. Ние не сме против избрания нов председател, а против начина, по който той бе избран.  Вече месеци наред бившият председател К. Дурчов се стреми с нечисти методи да отнеме правото ни на глас – опита се да провали избора ни на нов председател, да осуети инициативите ни, а сега не допусна нашите представители да гласуват на отчетно-изборното събрание. Нещо повече, други младежки членове и техните заместници, избрани от ОПО-та, също не бяха допуснати. Избраните лица са утвърдени на национално ниво, но в нашата основна партийна организация решенията на национално ниво не се приемат с един мотив – лични интереси на заинтересовани лица.

Ние, младежите в БСП – Банско, вярваме, че имаме потенциала да сме коректив на основната организация, но питаме колко още ще лъжете и манипулирате, за да ни допуснете да бъдем ваш коректив? Така ли ще се развиваме? Това ли е визията ви за партията? Докога едни и същи лица ще “стискат кокала”? Колко слаби участия на избори ще регистрираме, за да се промените?

Ние няма да се променим. Няма да се предадем. Няма да допуснем лепкавите ви пипала сред нас. Ще се борим за бъдещето, за партията си и за Банско на всяка цена!“, се казва в писмото.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *