Вътрешно отделение в МБАЛ – Благоевград пълно с болни с К-19, д-р Р. Кондев притеснен: Ако така продължава заразата, не знам вече къде ще ги настаняваме…

16 болни с коронавирус са настанени за лечение във вътрешно отделение на благоевградската болница. 8-те бокса, които бяха предвидени за пациенти с Ковид-19, са пълни, като пациентите вече са по двама в стая.

„Ако така продължава заразата, не знам вече къде ще настаняваме пациентите. Вчера съм приел 7 души в отделението”, заяви началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев.

Сред новопостъпилите е мъж, който е бил трансплантиран, но лекарите в столицата са отказали да го приемат заради положителната му проба. Други трима с пневмонии са приети в отделението „Уши, нос, гърло“, тъй като тестовете им за Ковид-19 са отрицателни.

Ситуацията с легловата база е на ръба, отделенията – двете в МБАЛ – Благоевград, в Тубдиспансера и болница ПУЛС, са пълни. За момента няма върнати пациенти, защото едни се изписват, а други се хоспитализират. В отделението по реанимация се приемат лица в тежко състояние, като през последните две седмици 8 загубиха битката с болестта. При увеличаване на заразените, които се нуждаят от болнично лечение, най-вероятно ще се върви към вариант за разкриване на друго Ковид отделение, коментират лекарите.

Проблемът обаче е липсата на медицински кадри. Клиничната пътека за бронхопневмония от коронавирус предвижда минимум 10 дни болнично лечение, но пациентите изкарват поне две седмици в болница, дори и повече.

Вчера бяха регистрирани нови 43 случая на заразени с коронавирус в Благоевградска област. Повечето от тях са контактни лица или такива, които си правят PCR тестове заради пътуване в Гърция.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *