В АГ отделението на дупнишката болница отбелязаха Бабинден със 189 родени бебета през 2020 г.

За АГ отделението в общинската болница в Дупница вчера денят беше празничен. На Бабинден по стар стил те се похвалиха със 189 родени бебета през 2020 г. Акушер-гинеколози, акушерки и помощен персонал отбелязаха празника подобаващо – с вино, топла пита и водосвет, отслужен от младия свещеник Добри. Той пожела на екипа на АГ отделението през тази година да изродят още повече бебета.

В АГ отделението работят д-р Красимир Кръстев, зав. отделение, д-р Казаков, д-р Андреев от Благоевград, доайените д-р Борис Попов, д-р Димка Зантина и д-р Илиева. В техните ръце са проплакали две поколения дупничани, помогнали са на много жени да станат майки. За новородените се грижи педиатърът д-р Камен Джаджаров. Старшата акушерка на отделението Александра Пишимарова, която всички наричат Сашка, помни времената, когато на година в отделението са се раждали по 400 деца.

В община Дупница през 2020 г. са се родили 333 бебета в двете отделения в града, в частната и общинската болница.

Бабинден се празнува от незапомнени времена. Макар и определян от свещеници за езически празник, той се е съхранил и до днес. На този ден млади майки изказват благодарност към “бабите”, така се наричали жените, които помагали при израждането на децата, когато не е имало болници. Във всяко село имало по една жена, която наричали “баба”, и на този ден млади булки в знак на благодарност й носят дарове и й поливат да си измие ръцете.

В днешни дни този ден се празнува в родилните отделения, като се отдава почит на лекари и акушерки, които са направили всичко възможно бебетата да се родят живи и здрави.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *