В Банско готови да си отстояват Н. Рилски и с крайни действия, включително и съдебно дело срещу Баня

Община Банско е готова на крайни мерки, включително и завеждане на съдебно дело, ако паметната плоча на новооткрития паметник на Неофит Рилски в разложкото село Баня не бъде премахната. Това стана ясно на дадената от кмета на Банско Иван Кадев пресконференция по темата, която символично се състоя в къщата-музей на Н. Рилски, обявена и призната като родния му дом. Тази стъпка ще бъде предприета едва след като историците дадат становище и ако паметната плоча не бъде премахната.

Градоначалникът изрази възмущение от свое име и от името на цялата общественост на Банско, като нарече паметната плоча „обида към родовата памет на Банско, обида към историографията като наука в България и обида към всички, които обичат историята и я почитат”.

„В съвременния свят, когато в България има посегателства върху историята ни, ние по един глупав начин поставяме под съмнение история, събития и спорим за исторически личности, за които научните авторитети са се изказали по един категоричен начин”, каза Кадев и поясни, че притесненията са за това, че инициативен комитет от Баня, подкрепен от местното читалище „Просвета 1908“ и насърчаван от община Разлог, си е позволил да изопачи историческата истина.

„Да се подкрепя нещо, което не отговаря на истината, което е откровена лъжа, не считам, че е морално и достойно. Това е причината да сезирам компетентните органи“, каза Кадев и допълни:

„Очакваме да получим становище, което да каже обективната историческа истина и тази плоча да бъде подменена. Ако това не се случи, ние ще предприемем други стъпки съответно в съда. Ще се наложи да предявим иск най-напред към инициативния комитет, след това към ръководството на читалището, защото подстрекава извършването на една такава неистина, която е чиста откровена лъжа, и всичко това с подкрепата на общинското ръководство на Разлог”, така коментира градоначалникът въпроса какво смята община Банско да предприеме, в случай че историците не се произнесат по изпратените от нея писма до БАН и Министерството на културата.

„Настояваме да се премахне една неистина, която противоречи с историческите данни и изследвания. Ние не сме против изграждането на паметници, паметни плочи и изобщо монументи на исторически личности, напротив, трябва да ги уважаваме. Против това сме да се изопачава историческата истина“, допълни Кадев. Градоначалникът бе категоричен, че историческата истина за родното място на Неофит Рилски отдавна е доказана и тя е една – той е от Банско, а светското му име е Никола Поппетров Бенин.   

По повод наличните 30 документа, подкрепящи тезата, че Баня е родното място на Неофит Рилски, Кадев отново поясни, че това е доказано от авторитетните научни среди, и каза:

„Обикновено който не знае – твърди, който предполага – говори. Ние предпочитаме да си мълчим, защото хората, които са се занимавали с история от векове, са доказали нещо, което ние сега няма как да подменяме с данните на един краевед от местно ниво. Баня като всяко селище има своите исторически личности, с които жителите му да се гордеят, но това не означава, че трябва да посягаме на съседните населени места. Против това сме и ще си търсим правата по всякакъв възможен и допустим от закона начин“, коментира Кадев.

Той отбеляза, че само в рамките на няколко часа във вторник три пъти са подменяни историческите данни в Уикипедия, и призова:

„Апелирам обществеността да не се доверяват на свободната енциклопедия Уикипедия, която вчера беше манипулирана три пъти от представители на село Баня относно родословието и името на Неофит Рилски. Не искам да коментирам нивото, с което беше манипулирана тази свободна енциклопедия. Тъй като се неглижира този въпрос и се свежда едва ли не като махленска свада, искам да кажа – не, това не е махленска свада, това са много сериозни неща, защото ние пренаписваме историята си столетия след като хората са доказали всичко това. Неглижират се даже собственоръчно написани ръкописи от Неофит Рилски, където той категорично доказва и пише, че неговото отечество е Банско“, каза Иван Кадев.

Справка в Уикипедия показва, че корекция действително е имало. Тя е направена на 25.08.2020 година от Nikoo1998kol12. Едната в 08:49 часа и още две в 08:57. Обект на корекция е първият абзац в графа „Детски и юношески години“, който гласи: „Обикновено се приема, че Неофит Рилски е роден през 1793 година в Банско, но според други сведения това става през 1790 година в село Баня (Гулийна баня)Разложко. Светското му име е Никола Поппетров Бенин. Баща му, поп Петър Бенин, е от рода Бениновци и първият учител в Банско, а майка му Екатерина е от род на заможни разложки търговци на памук. 

При първата редакция думите „други сведения“ се заменят с „научните и академични трудове на професори към БАН”, а към поясненията за майка му, че тя е „от род на заможни разложки търговци на памук“, се добавя „от село Баня“.

При втората редакция се премахва думата „разложки“ и се оставя само „от Баня“ (заможни търговци на памучни тъкани от Баня). При третата корекция е добавена и фамилия Катошова към името на майка му Екатерина, а думите „заможни търговци на памучни тъкани от Баня“ е променено на „заможни търговци на лен и ленени тъкани от село Баня”. При корекциите са допуснати и груби грешки, които не могат да се определят нито като правописни, нито като фонетични. Вместо „памучни тъкани“ е написано „памукнени тъкани“, и то на две места. Грешката говори за бедна лексика и ниска езикова култура на коректора. 

Във вчерашния ден текстът бе коригиран до първоначалния му вид.

Подробни исторически факти за живота и делото на възрожденеца, документирани най-вече чрез лични записки на Неофит Рилски, изнесе по време на пресконференцията Светла Барякова – временно изпълняващ длъжността директор на Музеен комплекс – Банско. На въпроса защо има източници, в които се твърди, че Неофит е от Баня, Барякова заяви: „Аз не мога да кажа защо и никой не е компетентен да отговори на този въпрос“. Тя обаче изрази собственото си мнение и призна, че във втората половина на 19 век и началото на 20-и се появяват мнения, че Н. Рилски е роден в Баня, визирайки научния труд на проф. Григорович от Казанския университет и след това на Константин Иречек, и двамата съвременници на Неофит и провели лични срещи с него. Личното мнение на Барякова е, че те като чужденци едва ли са могли да направят разлика чисто фонетично в звученето на имената на двете населен места Баня и Банско. Тя поясни, че още през1882 година и след това 1883 Иречек коригира мнението си и в следващите си трудове пише, че Неофит е от Банско. Барякова уточни още, че това става след лична среща с Неофит Рилски.

По отношение на Григорович, който също е имал лична среща с отец Неофит, тя поясни, че след публикуване на научния му доклад през 1845 г. той повече не взима отношение по този въпрос. Светла Барякова подчерта, че навсякъде в ръкописите си самият Неофит пише, че е от Банско, и това е най-голямото доказателство за родното му място.

За родната му къща директорката уточни, че също няма никакви съмнения. Още през 1926 година е обявена за народна старина от национално значение. Това е станало още два пъти след това – през 1971 година, когато е обявена като исторически и национален  паметник на културата, и през 1977 г., когато е обявена и за архитектурен паметник.

Видно е, че казусът около родното място на Неофит Рилски няма да се разреши скоро и е необходимо намесата на институциите и историците. И двете страни са убедени в правотата си. От ръководството на община Банско допускат диалог със съседната община Разлог, но чак след като излезе становището на историците.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *